Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ πολιτικής ωριμότητας για την Αλβανία οι αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές

Τεστ πολιτικής ωριμότητας για την Αλβανία οι αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές

Με τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα έρχεται αντιμέτωπο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στις κάλπες που στήνονται την Κυριακή στην Αλβανία, σε μία ψηφοφορία-πρόκριμα για το βαθμό πολιτικής ωριμότητας της χώρας που προσδοκά ένταξη στην ΕΕ. Η μάχη στήθος με στήθος...

51

Με τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα έρχεται αντιμέτωπο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στις κάλπες που στήνονται την Κυριακή στην Αλβανία, σε μία ψηφοφορία-πρόκριμα για το βαθμό πολιτικής ωριμότητας της χώρας. Η μάχη στήθος με στήθος…

Επιδιώκοντας τη μελλοντική ένταξή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλβανία τελεί υπό διεθνή πίεση να διασφαλίσει ότι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα είναι ελεύθερες και δίκαιες, χωρίς τις καταγγελίες για παρατυπίες που στιγμάτισαν προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα θα αναμετρηθούν στις κάλπες στήθος με στήθος.

Οι πολιτικές πλατφόρμες του είναι παρόμοιες· αμφότεροι δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να οδηγήσουν την Αλβανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την έβδομη εκλογική αναμέτρηση μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1990. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 140 βουλευτές ανάμεσα σε 4.300 υποψηφίους από 34 πολιτικούς σχηματισμούς.

Καμία από τις προηγούμενες εκλογές στην Αλβανία δεν ήταν σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές και αμφότερες Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογραμμίσει ότι η χώρα πρέπει αυτή τη φορά να ανταποκριθεί καλύτερα.

Τις εκλογές της Κυριακήςεπιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές και 3.000 τοπικοί αξιωματούχοι.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 07.00 τοπική ώρα (8 ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που περιγράφηκαν από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως πολιτικά συνδεόμενες, αλλά οι συνθήκες παραμένουν ασαφείς.

Περιφερειακός ηγέτης του μικρού συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του, ένας άνδρας πυροβολήθηκε θανάσιμα μετά από διαπληκτισμό για μία προεκλογική αφίσα και ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε νεκρός από σφαίρες το Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024