Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Αλβανία

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Αλβανία

«Πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία των κομμάτων στην Αλβανία, καθώς απομένουν λίγα μόλις 24ωρα για την εκλογική «μάχη» της προσεχούς Κυριακής. Την Παρασκευή οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

43

«Πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία των κομμάτων στην Αλβανία, καθώς απομένουν λίγα μόλις 24ωρα για την εκλογική «μάχη» της προσεχούς Κυριακής.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση- σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκαζέτα Σκιπτάρε»- θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες και θα ολοκληρώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, την ίδια ημέρα και ώρα, στα Τίρανα, σε διαφορετικά όμως σημεία και σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα οργανώσει τη συγκέντρωσή του στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» των Τιράνων, την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 19.30 τοπική ώρα. Την ίδια ώρα, στη λεωφόρο «Πεσόντων του Έθνους», σε σημείο μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, θα πραγματοποιήσει τη συγκέντρωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σήμερα, στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» της αλβανικής πρωτεύουσας θα πραγματοποιήσει τη συγκέντρωσή του το κόμμα του Ιλίρ Μέτα.

Στο μεταξύ, μέχρι την Τρίτη- σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών- κατέθεσαν αίτηση για να πάρουν ταυτότητα περίπου 1,45 εκατ. Αλβανοί πολίτες και το 1,1 εκατ. από αυτούς παρέλαβαν ήδη τις ταυτότητές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 256.794 Αλβανοί πολίτες άνω των 18 ετών δεν διαθέτουν ούτε διαβατήριο ούτε και ταυτότητα, συνεπώς αυτοί, στις 28 Ιουνίου, δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το υπουργείο, σχολιάζει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Shqip», δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των πολιτών που δεν βρίσκονται στην Αλβανία ούτε και τα αίτια για τα οποία οι πολίτες δεν προσήλθαν να καταθέσουν αίτηση για να πάρουν ταυτότητα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, περίπου 160.000 – 250.000 Αλβανοί πολίτες χωρίς διαβατήριο είναι μετανάστες και τα στοιχεία αυτά το υπουργείο τα παρέδωσε τόσο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και στην αποστολή του ODIHR, (Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Το υπουργείο λοιπόν, σχολιάζεται σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, προσπαθεί να υποστηρίξει την άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των 256.000 πολιτών χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα είναι μετανάστες.

Εκτός από το πρόβλημα με τους 256.000 εκλογείς που δεν μπορούν να ψηφίσουν, σημειώνει η «Shqip», υπάρχει και το πρόβλημα των ψηφοφόρων εκείνων που έχουν καταθέσει αίτηση, αλλά δεν έχουν παραλάβει ακόμα τη νέα τους ταυτότητα.

Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι πάνω από 300.000 πολίτες δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις ταυτότητες. Εάν οι πολίτες αυτοί, κυρίως εκείνοι που κατέθεσαν αίτηση τις τελευταίες ημέρες, δεν προσέλθουν να παραλάβουν τις ταυτότητες μέχρι την ημέρα των εκλογών, τότε ο αριθμός των πολιτών που δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 256.000, που αναφέρει το υπουργείο.

Πάντως, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel», οι εκλογές της 28ης Ιουνίου φαίνεται ότι είναι ο κύριος σκοπός της μαζικής άφιξης μεταναστών στην Αλβανία τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής Ντρίταν Σέμα, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του ρεύματος εισόδου στην Αλβανία από την Ελλάδα και η αλβανική αστυνομία έχει πάρει μέτρα ασφαλείας για την ομαλή ροή των αφίξεων.

Υπολογίζεται ότι τις περασμένες ημέρες (μέσα σε ένα 48ωρο) πέρασαν από αυτό το συνοριακό σταθμό 3.100 μετανάστες με 1.050 αυτοκίνητα, ενώ κανονικά αυτήν την περίοδο περνούν ημερησίως περίπου 300 Αλβανοί ταξιδιώτες.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής αναμένεται να καταφτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών από την Ελλάδα, μερικοί εκ των οποίων θα μεταβούν με λεωφορεία, που θα μεταφέρουν για λογαριασμό των κομμάτων τους ψηφοφόρους στην Αλβανία προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024