Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αψηφώντας την καταστολή οι Ιρανοί διαδηλώνουν κατά του Αχμαντινετζάντ

Αψηφώντας την καταστολή οι Ιρανοί διαδηλώνουν κατά του Αχμαντινετζάντ

Διογκώνεται το μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ιράν παρά τα μέτρα καταστολής του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ. Νέα διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης, ενόσω συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταρρυθμιστών και πολιτοφύλακες επιτίθενται σε φοιτητές. «Φερέφωνα των ταραχοποιών» οι ξένοι δημοσιογράφοι, λέει το Ιράν, φιμωμένα τα μέσα ενημέρωσης...

51

Διογκώνεται το μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ιράν παρά τα μέτρα καταστολής του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Νέα διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης, ενόσω συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταρρυθμιστών και πολιτοφύλακες επιτίθενται σε φοιτητές.

Το Ιράν βρίσκεται στη δίνη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 με τους μεταρρυθμιστές να κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους της Τεχεράνης καταγγέλλοντας νοθεία στις κάλπες που -σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή- ανέδειξαν θριαμβευτή τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κόντρα στις προβλέψεις.

Διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμιστών λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές χώρες.

Για πέμπτη συνεχή ημέρα δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Χαφτ ε Τιρ, μια από τις μεγαλύτερες της ιρανικής πρωτεύουσας. Η εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών είναι δύσκολη με αναφορές να μιλούν για 70-100.000 ακόμα και 500.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας στο κεφάλι και τον καρπό κορδέλες στο πράσινο χρώμα της προεκλογικής εκστρατείας του Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Οι Ιρανοί είχαν κατέβει και την Τρίτη μαζικά στους δρόμους, παρά την έκκληση του του Μιρχοσεΐν Μουσαβί να μείνουν μακριά για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Σε άλλο σημείο της πόλης, οι υποστηρικτές του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ οργάνωναν τη δική τους συγκέντρωση.

Φιμώθηκαν οι δημοσιογράφοι – Διάβημα στις ΗΠΑ

hspace=10Η πορεία των μεταρρυθμιστών την Τρίτη φαίνεται πως εξελίχθηκε ειρηνικά, παρόλο που ελάχιστες πληροφορίες έγιναν γνωστές, καθώς το καθεστώς Αχμαντινετζάντ έχει φιμώσει τον ξένο Τύπο, απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις συγκεντρώσεις.

Κανένας δημοσιογράφος δεν έχει άδεια να κάνει ρεπορτάζ, να κινηματογραφεί ή να τραβάει φωτογραφίες και παραμένουν περιορισμένοι στα γραφεία όπου εργάζονται. Το BBC καταγγέλλει ότι στα τηλεοπτικά του προγράμματα παρατηρούνται παρεμβολές, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθησή τους.

(Η ένθετη φωτογραφία είναι από συγκέντρωση των μεταρρυθμιστών, αναρτήθηκε στο Flickr την Τρίτη και αναδημοσιεύεται από το Reuters).

Η κυβέρνηση δίνει στις δημοσιότητα φωτογραφίες μόνο από τις συγκεντρώσεις υπέρ του Αχμαντινετζάντ και οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ότι θα διωχθούν ποινικά εάν δημοσιεύουν πληροφορίες υπέρ των «ταραξιών».

Οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνοαρα καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει συλλήψεις τουλάχιστον 10 Ιρανών δημοσιογράφων μετά τις εκλογές.

Πάντως την Τετάρτη, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την πορεία διαμαρτυρίας οπαδών του Μουσαβί, με ένα μάλλον ουδέτερο, περιγραφικό σχόλιο από τον παρουσιαστή. Λίγες πληροφορίες υπάρχουν και για τις διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Μοναδικό «όπλο» των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης είναι το Διαδίκτυο· επιστρατεύουν τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν και να ανταλλάξουν μηνύματα, παρά την κρατική καταστολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι ζήτησαν από το κοινωνικό δίκτυο Twitter να αναβάλει προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης που θα τερμάτιζε προσωρινά τη λειτουργία του, ώστε να μη διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ των υποστηρικτών της ιρανικής αντιπολίτευσης.

hspace=0 Οι ΗΠΑ κράτησαν ανοιχτό το Twitter

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε την Τετάρτη τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι είναι «φερέφωνα των ταραχοποιών» και προειδοποίησε ότι οι εχθροί του καθεστώτος θα ηττηθούν. Οι ιρανικές Αρχές κατηγορούν ορισμένες χώρες ότι υποστηρίζουν τις «παράνομες διαδηλώσεις», λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι υπακούουν στις υποδείξεις τους.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, προκειμένου να του επιδόσει διάβημα διαμαρτυρίας για «ανεπίτρεπτες επεμβατικές» ανακοινώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εκλογές. Ανάλογη διαμαρτυρία έχει κάνει το Ιράν για την ΕΕ.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά του Ιράν. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι είναι ζήτημα των ίδιων των Ιρανών να επιλύσουν το ζήτημα που προέκυψε από το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε τεντωμένο σκοινί

hspace=10Ο διεκδικητής της ιρανικής προεδρίας Μιρχοσεΐν Μουσαβί επανέλαβε την έκκλησή του να ακυρωθούν οι εκλογές της 12ης Ιουνίου και να προκηρυχθούν νέες, ενώ την ίδια ώρα ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ διακήρυττε ότι η επανεκλογή του αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης του ιρανικού λαού προς την κυβέρνησή του.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι με την επανεκλογή του «25 εκατομμύρια άνθρωποι επιβράβευσαν αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, ο οποίος είναι πλέον χαραγμένος στην επανάσταση» και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ενδυναμώσει τις «άμυνες της επανάστασης» στη διεθνή σκηνή.

(Η ένθετη φωτογραφία είναι από διαδήλωση υπέρ του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Τη φωτογραφία διένειμε το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA).

Η προεδρική εκλογή στο Ιράν «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη δυτική δημοκρατία» υποστήριξε ο υπερσυντηρητικός Ιρανός πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, η Πέμπτη είναι ημέρα πένθους για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ και ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να τιμήσουν τους νεκρούς με ειρηνικές πορείες και συγκεντρώσεις σε τεμένη. Στις αυριανές συγκεντρώσεις θα παραστεί και ο ίδιος.

Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, έχει απορρίψει το αίτημα των μεταρρυθμιστών για την ακύρωση των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ανακοινώνοντας θα λάβει χώρα μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων σε τμήματα όπου «υπήρξαν προβλήματα».

Σε άλλη μία άμεση παρέμβαση στην κρίση, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε αργά την Τρίτη έκκληση για διαφύλαξη της εθνικής ενότητας και αναφέρθηκε στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως «εκλεγμένο πρόεδρο», γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αλλαγής στην αμφισβητούμενη εκλογική έκβαση.

Συλλήψεις και εισβολές σε πανεπιστήμια

hspace=10Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων μεταρρυθμιστών. Την Τετάρτη συνελήφθησαν δύο γνωστές προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μουσαβί. Πρόκειται για τον εκδότη εφημερίδας, πολιτικό και οικονομικό αναλυτή, Σαΐντ Λαϊλάζ, καθώς και τον Χαμίντ Ρεζά Τζαλαϊπούρ, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Δεκάδες είναι οι μεταρρυθμιστές και οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν και κρατούνται από την Κυριακή, όταν κλιμακώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Παράλληλα, άνδρες της πολιτοφυλακής των Μπασίτζ πραγματοποίησαν ολονύχτιες εφόδους σε κοιτώνες πανεπιστημίων σε πολλές ιρανικές πόλεις. Λεηλάτησαν κοιτώνες και ξυλοκόπησαν φοιτητές. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις και ο πρύτανης του πανεπιστημίου στην πόλη Σιράζα παραιτήθηκε.

Οι φοιτητές είναι το πιο ενεργό κομμάτι του κινήματος κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και από το Σαββατοκύριακο υπάρχουν πολλές αναφορές για εφόδους των δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με αιματηρή έφοδο που πραγματοποίησαν πολιτοφύλακες και αστυνομία στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης το βράδυ της Κυριακής. Φοιτητής έχει δηλώσει στο Reuters ότι τέσσερις φοιτητές, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εφόδου.

Τουλάχιστον 120 λέκτορες στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης παραιτήθηκαν μετά την έφοδο στο ίδρυμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024