Αντιπαράθεση online

Facebook και Twitter, τα «όπλα» των οπαδών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

Facebook και Twitter, τα «όπλα» των οπαδών της αντιπολίτευσης στο Ιράν
in.gr audio player
Τεχεράνη
Στο κυβερνοχώρο συνεχίζεται από ημέρες η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, καθώς οι υποστηρικτές του ηττημένου Μιρ Χουσεΐν επιστρατεύουν τις υπηρεσίες κοινωνικές δικτύωσης για να οργανωθούν και να ανταλλάξουν μηνύματα, παρά την κρατική καταστολή.

Η κυβέρνηση, που ελέγχει πολύ στενά τα μέσα ενημέρωσης και τις τηλεπικοινωνίες, ενόψει των εκλογών της περασμένης Παρασκευής είχε διακόψει από την Τετάρτη την υπηρεσία των SMS.

Η υπηρεσία αποκαταστάθηκε μερικά μετά την λήξη της εκλογικής διαδικασίας ενώ όμως είχαν ήδη εκφραστεί οι πρώτες ζωηρές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα. Ακόμα και την Δευτέρα η χρήση των SMS ήταν δύσκολη.

Παρά το εκτεταμένο φιλτράρισμα από την ιρανική κυβέρνηση που εμποδίζει τη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, έχει πρόσβαση στο Internet ένας στους τρεις κατοίκους.

Δυσκολίες στην πρόσβαση αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν και πολλοί χρήστες του Facebook, οι οποίοι συνολικά υπολογίζονται σε 150.000. Το δίκτυο χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση απογοητευτική «ειδικά σε μία στιγμή όπου οι πολίτες στρέφονται στο Internet για την ενημέρωσή τους»

Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε εμποδίσει τη πρόσβαση σε εξαιρετικά δημοφιλείς σελίδες υποστηρικτών του Μουσαβί, αλλά την επανέφερε τρεις ημέρες αργότερα.

Στο πλευρό των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης βρέθηκε με το τρόπο του και το δίκτυο Twitter, το οποίο χρησιμοποιούν εκτεταμένα για το συντονισμό και την επικοινωνία τους.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, σχεδίασε μία καθοριστικής σημασίας αναβάθμιση του δικτύου αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Τεχεράνης) ώστε να εμποδιστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι επικοινωνίες των χρηστών του στο Ιράν.

Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «βρισκόταν σε επαφή κατά την διάρκεια του
Σαββατοκύριακου με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας για να τους επισημάνει ότι ενεργεί ως ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και για εμάς αλλά και για το Ιράν», δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη