Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκροί διαδηλωτές και σύλληψη συνεργάτη του Μουσαβί στο Ιράν

Νεκροί διαδηλωτές και σύλληψη συνεργάτη του Μουσαβί στο Ιράν

Εκτός ελέγχου βαίνει η κατάσταση στο Ιράν. Η προσπάθεια καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μουσαβί, που καταγγέλλουν νοθεία στις εκλογές, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Την ίδια ώρα, συλλαμβάνονται μεταρρυθμιστές, ενώ νέες διαδηλώσεις οργανώνουν και οι δύο πλευρές. Επανακαταμέτρηση ψήφων ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Φρουρών.

53

Εκτός ελέγχου βαίνει η κατάσταση στο Ιράν. Η προσπάθεια καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μουσαβί, που καταγγέλλουν νοθεία στις εκλογές, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Την ίδια ώρα, συλλαμβάνονται μεταρρυθμιστές -εκ των οποίων ένας στενός συνεργάτης του Μουσαβί-, ενώ νέες διαδηλώσεις οργανώνουν και οι δύο πλευρές την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, επανακαταμέτρηση ψήφων ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Φρουρών.

Αιματηρή διαδήλωση

Όπως μετέδωσαν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επτά πολίτες σκοτώθηκαν στο περιθώριο της διαδήλωσης υπέρ του μετριοπαθούς Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, τη Δευτέρα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα νεκρό.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, «αρκετοί αλήτες επιχείρησαν να επιτεθούν σε στρατιωτικό φυλάκιο και να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς κοντά στην πλατεία Αζαντί. Δυστυχώς, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν».

Επισήμως, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις εάν τα θύματα είναι διαδηλωτές. Ωστόσο, σύμφωνα με Ιρανό φωτογράφο -από τον οποίο έγινε γνωστό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας νεκρός- παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους ανθρώπων που περικύκλωσαν ένα φυλάκιό τους, μετά το πέρας της διαδήλωσης της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 άτομα.

Εν τω μεταξύ, νέες διαδηλώσεις οργανώνουν τόσο οι υποστηρικτές του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όσο και του Μουσαβί, το μεσημέρι της Τρίτης. Τα επεισόδια μοιάζουν να είναι προδιαγεγραμμένα, καθώς και οι δύο πλευρές δίνουν ραντεβού την ίδια ώρα, στην ίδια τοποθεσία.

Συλλήψεις μεταρρυθμιστών

Το πρωί της Τρίτης συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος και μεταρρυθμιστής, Μοχάμαντ αλί Αμπνταχί, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε στηρίξει τον μετριοπαθή υποψήφιο των μεταρρυθμιστών Μεχντί Καρουμπί.

Ακόμη, τη Δευτέρα συνελήφθη ένας στενός συνεργάτης του Μουσαβί, ο μεταρρυθμιστής Σαέντ Χατζαριάν. Ο Χατζαριάν είναι το πρόσωπο που προσέφυγε κατά του αποτελέσματος των εκλογών, για λογαριασμό του Μουσαβί.

Σύμφωνα με τηνκρατική τηλεόραση του Ιράν,συνελήφθησαν στοιχεία πουδιαδραματίζουν βασικό ρόλο στις ταραχές, με εκρηκτικά και άλλο οπλισμό. Νωρίτερα, ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μετέδωσε ότι συνελήφθησαν άτομα που αντιτίθενται στην επανάσταση.

Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των συλληφθέντων και δεν έχουν δοθείάλλες διευκρινίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή σε δηλώσεις του στο CNN και τη δημοσιογράφοΚριστιάν Αμανπούρ ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Μουσαβί.

Επανακαταμέτρηση ψήφων

Το Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπάρξει ανακαταμέτρησηψήφων, μετά την προσφυγή Μουσαβί.

Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να προβεί σε ανακαταμέτρηση των ψήφων «στις αμφιλεγόμενες κάλπες», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Αμπάς Αλί Καντκονταΐ.

Σύμφωνα, δε, με την κρατική τηλεόραση, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η ανακαταμέτρηση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στα ποσοστά των υποψηφίων.

Πάντως, οίδιος ο Μουσαβί δήλωσε την Τρίτη απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η προσφυγή για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών, καθώς -όπως είπε- αρκετά από τα μέλη του Συμβουλίου των Φρουρών -που έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών- δεν τήρησαν ουδέτερη στάση, αλλά υποστήριξαν ανοιχτά τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σχολιάζοντας τα τεκτενόμενα στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η επιθυμία του λαού του Ιράν, όπως εκφράστηκε στις εκλογές, πρέπει να εισακουστεί.

Ο Ομπάμα σημείωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει έαν σημειώθηκε ή όχι νοθεία στις εκλογές, ωστόσο τόνισε: «Θα ήταν λάθος να σωπάσω μετά τα όσα έχουμε δει όλοιστιςτηλεοράσεις τις τελευταίες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα πρέπει να διεξαχθείέρευνα για τις καταγγελίες περί νοθείας και αυτή να προχωρήσει χωρίς αιματοχυσία.

Την ίδια ώρα, τονΜαχμούντ Αχμαντινετζάντ βρίσκεται στηΜόσχα την Τρίτη, για τη διεξαγωγήμιας συνόδου. Η Μόσχα καλωσόρισε τον Αχμαντινετζάντ, χαρακτηρίζοντας τα τεκτενόμενα μετά τις εκλογές «εσωτερικό θέμα του Ιράν».

«Θεωρούμεθετικό το γεγονός ότι διενεργήθηκαν εκλογές, υποδεχόμαστετον πρόεδρο του Ιράν στη Ρωσία και θεωρούμε συμβολικό το γεγονός ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει στηΡωσία τοπρώτο του ταξίδι.Αυτό επιτρέπει να ευελπιστούμε για πρόοδοστις διμερείςσχέσεις μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Παράλληλα,ουπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να παρέμβει στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα του Ιράν. Ό,τι και να γίνει, υπάρχουν δύο σημεία ομοφωνίας της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας, το ένα είναι το μίσος προς το Ισραήλ και το άλλο η βούληση να συνεχιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό δεν τρέφουμε ελπίδεςγια το αποτέλεσμα» δήλωσεο Λίμπερμαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024