Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με αιματηρό τρόπο έκλεισε γιγάντια διαδήλωση των μεταρρυθμιστών στην Τεχεράνη

Με αιματηρό τρόπο έκλεισε γιγάντια διαδήλωση των μεταρρυθμιστών στην Τεχεράνη

Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράν έπειτα από την επανεκλογή του Μ.Αχμαντινετζάντ. Oι υποστηρικτές του Μουσαβί, πραγματοποίησαν γιγαντιαία διαδήλωση στην Τεχεράνη, παρουσία του μεταρρυθμιστή υποψηφίου, καταγγέλλοντας το επίσημο αποτέλεσμα. Η διαδήλωση έκλεισε με αιματηρό τρόπο: Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός και πολλοί τραυματίστηκαν.

43

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν έπειτα από την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τους υποστηρικτές του αντιπάλου του στις εκλογές Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλοντας το επίσημο αποτέλεσμα. Η διαδήλωση έκλεισε με αιματηρό τρόπο: Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός και πολλοί τραυματίστηκαν.

hspace=5Τη Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από το υπουργείο Εσωτερικών, οπαδοί του Μουσαβί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Τεχεράνης, καταγγέλλοντας νοθεία, παρουσία του ιδίου του Μουσαβί, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες προεδρικές εκλογές.

Η διαδήλωση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ήταν αδύνατο να υπολογιστεί το ακριβές της μέγεθος. Η συγκέντρωση είχε πλάτος πάνω από 50 μέτρα και μήκος τουλάχιστον 4 χλμ. Οι υποστηρικτές του Μουσαβί ήταν σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ Ιρανοί αστυνομικοί που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τους υπολόγισαν σε 1,5 με 2 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο πλήθος ήταν βρισκόταν στη μεγάλη λεωφόρο Αζάντι, εκεί όπου γίνονται, εκεί που γίνονται οι συγκεντρώσεις μνήμης για την ισλαμική επανάσταση του 1979. Λόγω της κατάληψης των κεντρικών δρόμων της ιρανικής πρωτεύουσας από τους διαδηλωτές οι συγκοινωνίες και οι δραστηριότητες στην πόλη είχαν παραλύσει.

Η ιρανική τηλεόραση, εντούτοις, δεν έδειξε ούτε μια εικόνα των αντικαθεστωτικών συγκεντρωμένων, ενώ αντίθετα ασχολήθηκε για πολλές ώρες με τη χθεσινή συγκέντρωση οπαδών του επανεκλεγμένου προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε εκ νέου σε μία προεδρική εκλογή» είπε ο Μουσαβί προς το συγκεντρωμένο πλήθος. «Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ώς την ακύρωση των εκλογικών εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας» δήλωσε και ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί.

Μετά το τέλος της τεράστιας συγκέντρωσης ακούστηκαν πυροβολισμοί από άγνωστηπροέλευση με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να πέσει νεκρός και πολλοί να τραυματιστούν σοβαρά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη και τα επεισόδια συνεχίζονταν.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν ανάγκασαν τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να αναβάλει προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ρωσία. Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επρόκειτο να συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον επανεκλεγέντα Ιρανό ομόλογό του.

Το ανώτατο νομοθετικό όργανο του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών σχετικά με τις δυο επίσημες προσφυγές ηττηθέντων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών. Στο Συμβούλιο των Φρουρών, έχουν προσφύγει ο Μουσαβί και ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζάι.

Ανησυχία στη Δύση

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τεχεράνη να μην κάνει χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν καταγγελίες για παρατυπίες. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ηγούνται των προσπαθειών να πεισθεί η Τεχεράνη να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Παράλληλα, η Γερμανία κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο να εξηγήσει τα γεγονότα που ακολούθησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η Γαλλία, το Υπουργείο Εξωτερικών της οποίας κάλεσε τον ιρανό πρεσβευτή να «δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα στο Ιράν».

«Σέβομαι όλους του Ιρανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και έχουν διαδηλώσει ειρηνικά. Ελπίζω ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα απόσχουν από τη χρήση βίας» τόνισε η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ. «Ελπίζω ότι θα ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παρατυπίες» πρόσθεσε.

Αλλά και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες «για όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο Ιράν». Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τόνισε επίσης ότι η θέληση των Ιρανών πολιτών πρέπει να γίνεται σεβαστή και διεμήνυσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Βλέπουν» παρατυπίες

Ελάχιστες αμφιβολίες διατυπώνει ο γαλλικός Τύπος αναφορικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, ενώ Γάλλοι αρθρογράφοι κρίνουν το αποτέλεσμα ως «κακό μαντάτο» όχι μόνον για το Ιράν, αλλά και για όλη τη Δύση.

Η αριστερή εφημερίδα Liberation συμμερίζεται την άποψη πολλών όσων πιστεύουν ότι «η απίθανη διαφορά ανάμεσα στις ψήφους του νυν προέδρου και του μεταρρυθμιστή διεκδικητή Μουσαβί εγείρει αδιαμφισβήτητα το ερώτημα μίας μαζικής νοθείας».

Η εφημερίδα εκφράζει τον φόβο πως «το Ιράν αυξάνει την καταπίεση για να καταπνίξει τις επιδιώξεις μίας νεολαίας που επιδεικνύει όλο και περισσότερο την βούλησή της για ανοίγματα». «Δεν θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε μακριά από έναν εμφύλιο πόλεμο» τονίζει.

Για την «Λα Κρουά» η προαναγγελθείσα επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ αποτελεί «κακό μαντάτο για το Ιράν», αλλά επίσης και «για τον κόσμο, ιδίως για εκείνους που, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ήλπιζαν πως μία αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Ιράν θα αποφόρτιζε ευαίσθητα θέματα, όπως τα πυρηνικά και οι σχέσεις με το Ισραήλ».

«Για τη δυτική διπλωματία, το ιρακινό ζήτημα άρχισε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο» τονίζει από την πλευρά της η δεξιά Φιγκαρό, η οποία εκτιμά ότι πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι δύσκολο να τείνει χείρα φιλίας σε έναν Αχμαντινετζάντ με απαράδεκτες θέσεις και με μία αμφισβητήσιμη νομιμότητα».

Απελάθηκαν δημοσιογράφοι

Την ίδια ώρα, η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε από τους δημοσιογράφους της ισπανικής κρατικής τηλεόρασης να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η απέλαση των Ισπανών δημοσιογράφων ήλθε ως απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι ιρανικές αρχές τούς παρεμποδίζουν στην κάλυψη των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής Αχμαντινετζάντ.

«Είμαστε ενοχλητικοί μάρτυρες. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι χθες από ειδικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών» δήλωσε η Γιολάντα Αλβάρεθ, μια εκ των δημοσιογράφων. «Βεβαίως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα μέτρα καταστολής είναι γιατί γνώριζαν ότι είμαστε εκεί» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024