Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εκλογές είναι άκυρες επιμένει ο Μουσαβί και ζητά να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

Οι εκλογές είναι άκυρες επιμένει ο Μουσαβί και ζητά να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

Και επισήμως ζητά την ακύρωση των εκλογών στο Ιράν ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί προσφεύγοντας για αυτό στις Αρχές ενώ ζητά από τους οπαδούς του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις. «Μην ανησυχείται για την ελευθερία στο Ιράν», δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ που δεν εγγυάται την ασφάλεια του Μουσαβί. Καταγγελίες για φίμωση των ΜΜΕ και του Internet...

95

Αίτημα για την ακύρωση των νόθων, όπως υποστηρίζει, προεδρικών εκλογών στο Ιράν κατέθεσε ο Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί ζητώντας μάλιστα από τους οπαδούς να συνεχίσουν ειρηνικά τις διαμαρτυρίες. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από την πλευρά του, απορρίπτει ως άνευ σημασίας τις διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης αλλά και τα περί νόθευσης του αποτελέσματος ενώ απέφυγε να εγγυηθεί για την ασφάλεια του Μουσαβί.

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν τη Κυριακή για δεύτερη ημέρα. Τα ξένα μέσα καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι τους εμποδίζονται στο έργο τους, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η πρόσβαση στο Internet και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχουν δυσχερανθεί σημαντικά.

Απορρίπτει το αποτέλεσμα ο Μουσαβί

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ο Μουσαβί αναφέρει ότι ζήτησε από το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας, να ακυρώσει τις εκλογές της Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας αυτό που δήλωνε ήδη πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες ότι επικράτησε στην αναμέτρηση με διαφορά.

Η εφημερίδα της παράταξης του Μουσαβί υποστηρίζει μάλιστα ότι μέχρι και 10 εκατομμύρια ψήφοι «δεν μπορούν να καταγραφούν», χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχεται ο αριθμός.

Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί ζήτησε ακόμα από τους οπαδούς του να επιμείνουν στις διαδηλώσεις και μάλιστα σε πανεθνικό επίπεδο κατά της κυβέρνησης «με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο» καλώντας ακόμα την αστυνομία να μην επεμβαίνει με βίαιο τρόπο. Καταλογίζει πάντως στη κυβέρνηση ψέματα και δικτατορικές τάσεις.

Το Σάββατο οι Αρχές συνέλαβαν επιλεκτικά αντιπολιτευόμενους πολιτικούς όπως τον αδελφό του πρώην προέδρου Χαταμί, στελέχη του κόμματος του Μουσαβί και άλλους ακτιβιστές. Η κατηγορία ήταν η «διατάραξη της κοινής γνώμης» μέσα από «ψευδείς ειδήσεις» σε ιστοσελίδες. Συνολικά κρατούμενται περίπου 170 άτομα, πολλοί από αυτούς «ταραξίες» κατά τις Αρχές.

Σημειώνεται ότι ο Μουσαβί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή –προφανώς για να αποφύγει τη σύλληψη–, μετά το κλείσιμο της κάλπης, οπότε και δήλωσε βέβαιος για την επικράτησή του. Το CNN αναφέρει ότι κατά πληροφορίες είναι σε κατ’οίκον περιορισμό ή ότι δεν έχει συλληφθεί αλλά πρέπει να αναφέρεται στις Αρχές.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, και σε ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ του CNN ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, λέγοντας μάλιστα ότι «σε αυτή τη χώρα τηρούνται οι νόμοι και όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες

Το Σάββατο και την Κυριακή η Τεχεράνη έγινε πεδίο συγκρούσεων οπαδών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία. Οι οπαδοί της πράσινης επανάστασης (αυτό ήταν το χρώμα-σύμβολο της εκστρατείας του Μουσαβί) άναψαν φωτιές σε οδοφράγματα και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και δημόσια κτίρια. Στα συνθήματά τους αποκαλούσαν δικτάτορα τον Αχμαντινετζάντ

Από την πλευρά της η αστυνομία απάντησε με μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών, χρήση γκλομπ ακόμα και πυροβολισμούς στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Αχμαντινετζάντ διοργάνωναν τη δική τους αντιδιαδήλωση υπέρ του προέδρου.

«Ασήμαντα κατά τη γνώμη μου» είναι τα επεισόδια κατά τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που τα παρομοίωσε με την απογοήτευση των οπαδών μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα: «Κάποιοι πιστεύουν ότι θα κέρδιζαν και μετά θύμωσαν».

Απορρίπτοντας τις καταγγελίες για νόθευση του αποτελέσματος, ο επανεκλεγείς πρόεδρος χαρακτήρισε την αναμέτρηση «αληθινή και ελεύθερη».

Έστρεψε όμως τα βέλη του και κατά των ξένων μέσων ενημέρωσης που έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» κατά της χώρας του. «Μην ανησυχείτε για τη ελευθερία στο Ιράν. Οι εφημερίδες έρχονται και παρέρχονται».

Η συμμετοχή, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, άγγιξε το 85%, με τον Αχμαντινετζάντ να συγκεντρώνει το 62,63% των ψήφων και τον Μουσαβί το 33,75%.

Καταγγελίες για φίμωση της ενημέρωσης

Επιπλέον, από την πλευρά του Μουσαβί, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας τους, σε μία προσπάθεια παρεμπόδισης της επικοινωνίας των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Δύσκολη, αν όχι αδύνατη, όπως αναφέρεται, είναι η πρόσβαση και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter)και η χρήση των SMS. Παρεμβολές δέχεται το πρόγραμμα του BBC Iran.

Ακόμη, από τους απεσταλμένους του τηλεοπτικού δικτύου του Al-Arabiya ζητήθηκε προφορικά να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επόμενων ημερών χωρίς να τους εξηγηθεί το γιατί. Είχαν προηγηθεί το Σάββατο αρκετές προειδοποιήσεις για ακριβέστερη κάλυψη των ταραχών.

Δύο δημοσιογράφοι της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης που κάλυπταν τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, συνελήφθησαν από την αστυνομία και κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Nederland 2. «Κάλυπταν τις εξελίξεις έξω από το γενικό επιτελείο του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί όταν συνελήφθησαν από την αστυνομία. Τα φιλμ τους κατασχέθηκαν, η άδειά τους να κάνουν ρεπορτάζ με τη χρήση κάμερας τούς αφαιρέθηκε και υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν άμεσα από τη χώρα».

Ανήσυχη η Δύση

Μπροστά στην οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση στο Ιράν, οι χώρες της Δύσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, εκφράζοντας ακόμα ανοιχτά την αμφιβολία τους για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να κρίνουν, δήλώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Με δεδομένο τον τρόπο που καταπιέζουν την ελευθερία της έκφρασης, τον τρόπο που καταπιέζουν το πλήθος, τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στους πολίτες, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες» για τη νομιμότητα της επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου, δήλωσε στοΝBC.

Πάντως οι ΗΠΑ μέσω του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχουν εκφράσει την πρόθεση να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν μετά από 30 χρόνια χωρίς επίσημες διπλωματικές επαφές.

Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωσή τηςδηλώνει ότι «ανησυχεί για τις φερόμενες ως παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και για τις μετεκλογικές βιαιότητας που ξέσπασαν αμέσως μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων» και ελπίζει ότι«τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν την ευκαιρία να αποκατασταθεί ο διάλογος για το ζήτημα των πυρηνικών και να αποσαφηνιστεί η ιρανική θέση στο θέμα αυτό».

Η Γαλλία, από την πλευρά της, κατακρίνει τις Αρχές του Ιράν «για την κάπως βίαιη αντίδραση» έναντι των διαδηλωτών. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε μάλιστα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αφήσει «μόνιμα τραύματα» στο ιρανικό έθνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024