Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατοντάδες συλλήψεις μεταρρυθμιστών και επεισόδια μετά τις εκλογές στο Ιράν

Εκατοντάδες συλλήψεις μεταρρυθμιστών και επεισόδια μετά τις εκλογές στο Ιράν

Πάνω από εκατό στελέχη των ιρανικών μεταρρυθμιστικών κινημάτων συνελήφθησαν τη νύχτα του Σαββάτου, κατηγορούμενοι ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του Μ.Αχμαντινετζάντ. Διεθνής ανησυχία για τυχόν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Αποκρούει τις κατηγορίες ο Αχμαντινετζάντ, ακύρωση ζητά ο Μουσαβί...

103

Πάνω από εκατό στελέχη των ιρανικών μεταρρυθμιστικών κινημάτων συνελήφθησαν τη νύχτα του Σαββάτου, κατηγορούμενοι ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν αμέσως μετά την πολυσυζητημένη εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της χώρας.

Την Κυριακή, σε νέες συγκρούσεις, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και έσπασαν προσόψεις καταστημάτων ερχόμενοι σε σύγκρουση με την αστυνομία που προσπάθησε να τους διαλύσει ακόμα και με πυροβολισμούς στον αέρα. «Αδιάφορα» τα περιστατικά κατά τον Αχμαντινετζάντ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αδελφός του πρώην προέδρου του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Χαταμί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, ζήτησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών -δήλωσε μάλιστα ότι κατέθεσε και επισήμως αίτημα ακύρωσης των εκλογών-, κάνοντας λόγο για «μαζική νοθεία στην ψηφοφορία», συνάδοντας με τις δηλώσεις και του αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου, Χουσείν Μουσαβί.

Τα ίχνη του Μουσαβί έχουν χαθεί, ωστόσο θεωρείται ότι παραμένει ελεύθερος.

Βίαιες διαδηλώσεις

hspace=5Εκατοντάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά τη ευρεία  νίκη του Μ.Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που  προκάλεσε σωρεία διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στην Τεχαράνη.

Την Κυριακή, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε περίπου 200 οπαδούς του Μουσαβί, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βαλ Ασρ, φώναζαν συνθήματα κατά της επανεκλογής του Μ.Αχμαντινετζάν, όπως «θάνατος στο δικτάτορα» και πέταγαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομική παρουσία πάντως ήταν μαζική στους δρόους της Τεχεράνης και γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Σάββατο πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μ.Μουσαβί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βανάκ, στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας «δικτατορία, δικτατορία» και «παραίτηση της κυβέρνησης του πραξικοπήματος».

Ένα μέρος των διαδηλωτών απέκλεισε μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Πιο νότια, μερικές εκατοντάδες νέοι που διαδήλωναν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών διαλύθηκαν βίαια από την αστυνομία, αλλά στη συνέχεια επανασυντάχθηκαν.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.

Στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ιρανού προέδρου και του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μ.Μουσαβί, παρά το γεγονός ότι ο Μουσαβί κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι και να μην καταφεύγουν στη βία.

«Οι παρατυπίες και η νοθεία στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλες και έχετε δίκιο να είστε εκνευρισμένοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Σας ζητώ να αποφύγετε επιθετικές ενέργειες, είτε ως ομάδες, είτε μεμονωμένα, να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να απέχετε από κάθε πράξη βίας».

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές αποκατέστησαν μεν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (αλλά όχι και τα SMS) που είχε διακοπεί από το Σάββατο αλλά, κατά πληροφορίες, εμποδίζουν την πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, που χρησιμοποιούνταν από νέους, κυρίως τους οπαδούς του Μουσαβί.

Η απάντηση του Αχμαντινετζάντ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι εκλογές hspace=5στις οποίες εξασφάλισε μια δεύτερη τετραετή θητεία διεξήχθησαν «τελείως ελεύθερα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που διατυπώθηκαν από τον αντίπαλό του Μουσαβί και υπογράμμισε ότι η επανεκλογή του είναι «μεγάλη νίκη».

«Ο κόσμος υπερψήφισε την πολιτική μου», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο ιρανικός λαός απογοήτευσε αυτούς που θέλουν το κακό του».

Ακόμη, υπογράμμισε, ερωτώμενος για το αμφισβητούμενο από την αντιπολίτευση εκλογικό αποτέλεσμα: «Μη ανησυχείτε για την ελευθερία στο Ιράν»

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν ειδήσεις που βλάπτουν τον ιρανικό λαό.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη σε μια περίοδο όπου οι μηχανισμοί προπαγάνδας εκτός και καμιά φορά εντός Ιράν κινούνταν κατά του λαού μας» δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αποτελεί εξευτελισμό για το «καταπιεστικό σύστημα» που κυβερνά τον κόσμο. 

«Το μεγαλύτερο από 84% ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αποτελεί μεγάλο εξευτελισμό για το καταπιεστικό σύστημα που κυβερνά τον κόσμο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν την Κυριακή στην πλατεία Βάλι-Ασρ στο κέντρο της Τεχεράνης.

Κατά την πρώτη του συνέντευξη από την ανακοίνωση της νίκης του ο Μ.Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν «ανήκει στο παρελθόν». 

«Όπως έχω ήδη πει, ο πυρηνικός φάκελος ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αρχίσει μια συνολική μελέτη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στον κόσμο». 

Διεθνείς αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αρνούνται να δεχτούν τη νίκη του Αχμαντινετζάντ, εξετάζοντας την εκδοχή της διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αποτέλεσμα, προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή οριστικής κρίσης.

«Με δεδομένο τον τρόπο που καταπιέζουν την ελευθερία της έκφρασης, τον τρόπο που καταπιέζουν το πλήθος, τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στους πολίτες, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες» για τη νομιμότητα της επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου, δήλωσε στο ΝBC.

hspace=5Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τόνισε ότι ελπίζει πως τα αποτελέσματα αντανακλούν τις επιθυμίες των Ιρανών

Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας ότι λαμβάνει υπόψη του τις καταγγελίες για παρατυπίες.

Την ανησυχία της τόσο για τυχόν παρατυπίες στη διάρκεια των εκλογών, όσο και για τις βιαιότητες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκφράζει η ΕΕ.

«Η προεδρία ανησυχεί για τις φερόμενες ως παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και για τις μετεκλογικές βιαιότητας που ξέσπασαν αμέσως μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ.

Η τσεχική προεδρία ελπίζει «ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν την ευκαιρία να αποκατασταθεί ο διάλογος για το ζήτημα των πυρηνικών και να αποσαφηνιστεί η ιρανική θέση στο θέμα αυτό».

«Η προεδρία της ΕΕ αναμένει ότι η νέα ιρανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της διεθνούς κοινότητας και θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024