Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θριαμβευτική νίκη-έκπληξη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Ιράν

Θριαμβευτική νίκη-έκπληξη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Ιράν

Συντριπτική νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με διπλάσιο ποσοστό (62,6%) έναντι του μεταρρυθμιστή Μιρχοσεΐν Μουσαβί ανακοίνωσε η ιρανική κυβέρνηση, κόντρα στις προβλέψεις για οριακή αναμέτρηση. Νοθεία καταγγέλλει ο Μουσαβί. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στους δρόμους της Τεχεράνης. Μήνυμα του Αλί Χαμενεΐ...

51

Συντριπτική νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με διπλάσιο ποσοστό έναντι του μεταρρυθμιστή Μιρχοσεΐν Μουσαβί ανακοίνωσε η ιρανική κυβέρνηση, κόντρα στις προβλέψεις για οριακή αναμέτρηση. Εκτεταμένη νοθεία καταγγέλλει ο Μουσαβί, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «εγκαθίδρυσης τυραννίας».

Χιλιάδες υποστηρικτές του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μιρχοσεΐν Μοσαβί βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης φωνάζοντας «δικτατορία». Ομάδες διαδηλωτών απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ξέσπασαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των Αχμαντινετζάντ και Μουσαβί.

Την ίδια στιγμή, ο πανίσχυρος ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ -ο οποίος στηρίζει τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ-κάλεσε όλους τους Ιρανούς ναστηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τονίζονταςότι οι ηττημένοι των εκλογών πρέπει να αποφύγουν προκλητική συμπεριφορά ή προκλητικές ανακοινώσεις.

Χαρακτήρισε την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ ως «μία πραγματική γιορτή» και την ψηφοφορία «μαζική επιτυχία». «Η συμμετοχή που ξεπέρασε το 80%, οι 24 εκατομμύρια ψήφοι για τον εκλεγμένο πρόεδρο είναι μια πραγματική γιορτή που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο της χώρας, την εθνική ασφάλεια και μια χαρά που θα διαρκέσει» είπε.

Νίκη με 62,63% – Ανευ προηγουμένου προσέλευση

hspace=10Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατήγαγε σαρωτική νίκη με ποσοστό 62,63% έναντι περίπου 33,75% του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μιρχοσεϊν Μουσαβί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το ποσοστό της συμμετοχής άγγιξε το ποσοστό-ρεκόρ του 85%.

Μετά από μια θυελλώδη προεκλογική αναμέτρηση και με την προσέλευση των Ιρανών στις κάλπες να ξεπερνά κάθε προηγούμενο -γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες των μεταρρυθμιστών για νίκη- ο 53χρονος Αχμαντινετζάντ ανέτρεψε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.

Τέσσερα χρόνια πριν ο σχεδόν άγνωστος γιος του σιδερά κα πρώην μέλος των Φρουρών της Επανάστασης έκανε την έκπληξη, νικώντας τον ισχυρό πρώην πρόεδρο του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτή τη φορά κέρδισε από τον πρώτο γύρο παρά τις προβλέψεις που ήθελαν την αναμέτρηση να κρίνεται στο νήμα.

Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μουσαβί

hspace=10Πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί διακήρυξε ότι είναι ο νικητής της αναμέτρησης και κατήγγειλε σωρεία παρατυπιών.

Το πρωί του Σαββάτου επανήλθε με ανακοίνωση: «Διαμαρτύρομαι εντονότατα για πολλές προφανείς παρατυπίες και προειδοποιώ ότι δεν θα υποκύψω σε αυτό το επικίνδυνο θέατρο. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παράστασης από ορισμένους αξιωματούχους θα θέσει σε κίνδυνο τους πυλώνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα εγκαταστήσει τυραννία».

Ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται σενάρια για τις εξελίξεις που μπορεί να ακολουθήσουν. Το κεντρικό ερώτημα για πολλούς Δυτικούς αναλυτές είναι εάν ο μετριοπαθής Μουσαβί μπορεί να αμφισβητήσει στην πράξη το αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατήγγειλε παρατυπίες όπως έλλειψη ψηφοδελτίων και στέρηση ψήφου σε πολλούς πολίτες, θα έχει αρκετούς συμμάχους εάν προχωρήσει σε σύγκρουση με τον Αχμαντινετζάντ, ανάμεσά τους τον πρώην πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί και τον Ραφσατζανί, οποίος αντήλλαξε προσωπικές κατηγορίες με τον Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια της εκστρατείας.

Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος έχει τη στήριξη του πανίσχυρου ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της οριστικής νίκης Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως όλοι οι Ιρανοί, περιλαμβανομένων των αντιπάλων στις εκλογές, πρέπει να υποστηρίξουν τον πρόεδρο της χώρας.

Τα αποτελέσματα αμφισβήτησε και ομεταρρυθμιστής υποψήφιος Μέχντι Καρουμπί, που ήλθε τέταρτος στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Ο Μ.Καρουμπί ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν «παράνομα» και «απαράδεκτα».

«Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας καταμέτρησης (που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών) και ο θεσμός που προκύπτει από αυτά (ο πρόεδρος) είναι παράνομος και απαράδεκτος για μένα», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Καρουμπί, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχει λάβει ποσοστό 1,73%.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μιρχοσεΐν Χουσαβί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βανάκ, στο κέντρο της Τεχεράνης, μετά την ανακοίνωση της σαρωτικής νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Φωνάζοντας «δικτατορία, δικτατορία» και «παραίτηση της κυβέρνησης του πραξικοπήματος», ένα μέρος των διαδηλωτών απέκλεισε μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Πιο νότια, μερικές εκατοντάδες νέοι που διαδήλωναν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών διαλύθηκαν βίαια απο την αστυνομία, και στη συνέχει επανασυντάχθηκαν.

Στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ιρανού προέδρου και του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μιρχοσεϊν Μουσαβί.

Πριν τις εκλογές, ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης είχε κατηγορήσει τον Μουσαβί ότι επιδιώκει μια «βελούδινη επανάσταση» στο Ιράν. Ο αξιωματούχος, Γιαντολάχ Τζαναβί, είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόπειρα δε θα γίνει ανεκτή.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι πρώην μέλος των Φρουρών κι είχε λάβει μέρος στον πόλεμο με το Ιράκ (1980-88). Η επίλεκτη δύναμη θεωρείται θεματοφύλακας της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Αναμένουν οι ΗΠΑ

Ο Αχμαντινετζάντ ξόδεψε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του αντιπαρατιθέμενος με την Δύση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει στάση. Επιχείρησε να χρησιμοποιήσει προεκλογικά τη σκληρή του στάση έναντι των Δυτικών πιέσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως και ο Χαμενεΐ, αντιδρά στις χειρονομίες «καλής θέλησης» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Τεχεράνης περιμένοντας χειροπιαστές αλλαγές στην πολιτική του «Μεγάλου Σατανά».

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη όποιος κι αν κερδίσει, ωστόσο ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι θα προτιμούσε τον Μουσαβί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μουσαβί κατηγόρησε τον Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια της εκστρατείας ότι «ταπείνωσε» τη χώρα υιοθετώντας μια «εξτρεμιστική» εξωτερική πολιτική κι επίσης άσκησε σφοδρή κριτική στην αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από μέρους του.

Πάντως η εξωτερική πολιτική του Ιράν δεν αναμενόταν να μεταβληθεί σημαντικά όποιος κι αν εκλεγεί, αφού διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το Χαμενεΐ.

Στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ χαρακτήρισαν πολύ ανησυχητική τη νίκη Αχμαντινετζάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024