Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ιρανοί μαζικά στις κάλπες για την εκλογή προέδρου

Οι Ιρανοί μαζικά στις κάλπες για την εκλογή προέδρου

Ανοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για την εκλογή προέδρου της χώρας. Οι πολίτες προσέρχονται μαζικά, σε πολλές περιπτώσεις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο κύριος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, ο Μουσαβί, κατήγγειλε παρεμβάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και της αστυνομίας υπέρ του νυν προέδρου.

38

Ανοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για την εκλογή προέδρου της χώρας. Οι πολίτες προσέρχονται μαζικά, σε πολλές περιπτώσεις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο κύριος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, ο Μουσαβί, κατήγγειλε παρεμβάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και της αστυνομίας υπέρ του νυν προέδρου.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της Τεχεράνης, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν από πολύ νωρίς για να ψηφίσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιθεωρητής της εκλογικής επιτροπής είπε χαρακτηριστικά πως «είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι περιμένουν ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες».

Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν αποφάσισε οι κάλπες να μείνουν ανοιχτές για μία ώρα επιπλέον (κλείνουν στις 17:30 ώρα Ελλάδος).

Το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε την Πέμπτη συμμετοχή ρεκόρ στις προεδρικές εκλογές. Το 2005 το ποσοστό στον δεύτερο γύρο είχε φτάσει το 60%.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι σημαντικός παράγοντας για το αν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου ανάμεσα στον Μουσαβί και τον Αχμαντινετζάντ.

Πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες, σύμμαχος του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή Χ.Μουσαβί δήλωσε ότι ο Μουσαβί κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με έρευνες των μεταρρυθμιστών.

Ωστόσο, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέρριψε τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο».

Οι πρώτες καταγγελίες

Ο Μουσαβί κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας απηύθυνε προειδοποιήσεις κατά της επέμβασης των Φρουρών της Επανάστασης και της παραστρατιωτικής αστυνομίας (Μπασίτζ) και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν την ψήφο τους.

«Υπάρχουν μαρτυρίες για επεμβάσεις ορισμένων διοικητών και αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ στην εκλογική διαδικασία» επισημαίνει ο Μουσαβί σε επιστολή του προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Τέτοιες ενέργειες, αν επιβεβαιωθούν, αποτελούν παραβίαση των νόμων και θα προκαλέσουν το διχασμό ανάμεσα στους διοικητές και στα τίμια σώματα των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ» τονίζει ο ίδιος.

«Η πιθανότητα να μπορούν να αλλάξουν την ψήφο των ψηφοφόρων μάς προβληματίζει στο μέτρο που δεν γνωρίζουμε το εύρος αυτών των παράνομων πράξεων, την ίδια ώρα που ορισμένοι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και της επιτήρησης έχουν επιλεγεί ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός υποψηφίου» προσθέτει ο Μουσαβί, αναφερόμενος στον Αχμαντινετζάντ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απάντησαν στις κατηγορίες του Μουσαβί ζητώντας αποδείξεις και στην αντίθετη περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη από το λαό, τους Μπασίτζ και τους ίδιους, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Η επόμενη μέρα

Όπως γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στο σημερινό φύλλο της Independent, οι σημερινές εκλογές δεν γίνονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Γίνονται για την κυβέρνηση, για την ανεργία, για την οικονομία, για την προεδρική αλαζονεία, τη βλακεία και το φόβο. Η Δύση θα πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψει την ελπίδα ότι η πυρηνική στρατηγική του Ιράν θα αλλάξει ριζικά.

Οι συνομιλίες με τον Μιρχοσεϊν Μουσαβί -εάν εκλεγεί- θα γίνουν πιθανώς σε καλύτερο κλίμα, αλλά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Είναι θέμα κύρους για το Ιράν και υπερηφάνειας για τους Ιρανούς, γράφει η εφημερίδα.

Θα παραμείνει επίσης η εξουσία του θρησκευτικού ηγέτη και των αγιατολάχ, που διασφαλίζει μια μεγάλη απόσταση του Ιράν από τη Δύση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η International Herald Tribune αναφέρει ότι ο Μουσαβί μπορεί να μην είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, αλλά μπορεί να προσφέρει στο λαό τις θετικές πλευρές της ισλαμικής επανάστασης χωρίς να καταφύγει στην καταστολή που τη συνόδευσε τις τελευταίες δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024