Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία της νέας γρίπης κηρύττει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πανδημία της νέας γρίπης κηρύττει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις χώρες-μέλη του το ότι ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία -την πρώτη από το 1968. Το μέτρο επιτρέπει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων, αν και ο ιός δεν έχει παρουσιάσει επικίνδυνες μεταλλάξεις και παραμένει σχετικά ήπιος.

36

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις χώρες-μέλη του το απόγευμα της Πέμπτης ότι ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία -την πρώτη από το 1968. Το μέτρο επιτρέπει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων, αν και ο ιός δεν έχει παρουσιάσει επικίνδυνες μεταλλάξεις και παραμένει σχετικά ήπιος.

Η κήρυξη πανδημίας αποφασίστηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη έπειτα από επείγουσα συνάντηση ειδικών.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, η απόφαση συνιστά μια μακροπρόθεσμη απάντηση στον ιό. Η Μ.Τσαν δήλωσε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Το επίπεδο συναγερμού 6 σημαίνει μόνο ότι η εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 πληροί τα επίσημα κριτήρια της πανδημίας -το κυριότερο από αυτά είναι η σταθερή εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο πέρα από την ήπειρο στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Η απόφαση του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εμφανίσει ύποπτες μεταλλάξεις ούτε ότι γίνει πιο επικίνδυνος. Προτρέπει όμως τις κυβερνήσεις να θέσουν σε ισχύ τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών και να διαθέσουν άμεσα νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απόφαση θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ανακοίνωση μέτρων

Μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τον ΠΟΥ, ο Οργανισμός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να εφαρμόσουν τα μέτρα όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως για παράδειγμα να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ συστήνεται να αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Την αποτροπή της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων ακραίων μέτρων συνέστησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, τονίζοντας την ανάγκη οι αντιδράσεις απέναντι στην αύξηση από τον ΠΟΥ στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για τη νέα γρίπη (Η1Ν1) να βασίζονται στην επιστήμη.

Η τελευταία πανδημία προκλήθηκε το 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο 250 με 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ιός Η1Ν1 είχε προκαλέσει μέχρι την Τετάρτη 141 θανάτους σε σύνολο 27.737 περιστατικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία, ωστόσο ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κύμα νέων μολύνσεων θα μπορούσε να «γονατίσει» τις υποδομές υγείας, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Τον Μάιο, αρκετές κυβερνήσεις ζήτησαν από τον ΠΟΥ να αποφύγει την κήρυξη πανδημίας προκειμένου να μην προκληθεί πανικός.

Η ανησυχία τους δεν ήταν αβάσιμη: Ο φόβος έχει ήδη καταλάβει την Αργεντινή, όπου τα νοσοκομεία γέμισαν από κόσμο που ανησυχεί για τη νέα ίωση. Τον περασμένο μήνα, ένα λεωφορείο που έφτασε από την Αργεντινή στη Χιλή λιθοβολήθηκε από το τρομαγμένο πλήθος που νόμιζε ότι ένας από τους επιβάτες ήταν μολυσμένος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024