Συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Ο Σαάντ Χαρίρι επικρατέστερος για την πρωθυπουργία του Λιβάνου

Ο Σαάντ Χαρίρι επικρατέστερος για την πρωθυπουργία του Λιβάνου
Οπαδοί των χριστιανικών κομμάτων πανηγυρίζουν μετά τις εκλογές της Κυριακής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Βηρυτός

Ο επιχειρηματίας Σαάντ Χαρίρι, επικεφαλής του «Κινήματος για το Μέλλον» που κέρδισε στις εκλογές του Λιβάνου για τη νέα εθνοσυνέλευση την Κυριακή, θεωρείται επικρατέστερος για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Ο φιλοδυτικός συνασπισμός εξασφάλισε 68 έδρες στο Kοινοβούλιο από τις συνολικά 128, ενώ η αντιπολίτευση θα κατέχει 57. Οι υπόλοιπες τρεις πήγαν σε ανεξάρτητους υποψηφίους.

Μέλη του κόμματος εκτιμούν ότι ο 39χρονος Χαρίρι θα διαδεχθεί τον Φουάντ Σανιόρα, επίσης μέλος του συνασπισμού, στην πρωθυπουργία. «Είναι η επιλογή μας για πρωθυπουργός. Ο λαός του Λιβάνου έδειξε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του έπειτα από τις εκλογές», δήλωσε ο Α.Φατφάτ, συμφωνώντας με άλλους συναδέλφους του στο κόμμα.

Ο δισεκατομμυριούχος Σαάντ Χαρίρι είναι γιος του προηγούμενου πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, που είχε δολοφονηθεί σε βομβιστική επίθεση το 2005. Ο ίδιος είχε αποκλειστεί για μέρες στο σπίτι του στη Βηρητό το 2008, όταν ένοπλοι της Χεζμπολάχ κατέκλεισαν τους δρόμους φιλοκυβερνητικών σουνιτκών περιοχών της πρωτεύουσας. Η οργάνωση, έπειτα από τα γεγονότα, απέκτησε το δικαίωμα άσκησης βέτο στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο μετριοπαθής σουνίτης μουσουλμάνος δραστηριοποιείται οικονομικά στο κατασκευαστικό χώρο και τις τηλεπικοινωνίες.

Στην πολιτική απειρία του Σ.Χαρίρι, οι υποστηρικτές του αντιτείνουν τις περγαμηνές του στον επιχειρηματικό χώρο και τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχει με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (την υπηκοότητα μάλιστα της οποίας κατέχει).

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Λιβάνου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι μαρωνίτης χριστιανός, ο πρωθυπουργός σουνίτης μουσουλμάνος και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης. Η θητεία της προηγούμενης εθνοσυνέλευσης λήγει στις 20 Ιουνίου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Tζ.Μίτσελ, θα επισκεφτεί το Λίβανο την Πέμπτη, προτού ταξιδέψει στη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη