Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση της φιλοδυτικής παράταξης σε βάρος της φιλοσυριακής στο Λίβανο

Ενίσχυση της φιλοδυτικής παράταξης σε βάρος της φιλοσυριακής στο Λίβανο

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο Λίβανο, και κατ’επέκταση στη Μέση Ανατολή, η νίκη του φιλοδυτικού συνασπισμού στο Λίβανο που φαίνεται να αμβλύνει το ρόλο της αντιπολιτευόμενης παράταξης της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, της Συρίας και του Ιράν. Με ικανοποίηση έγινε δεκτό το αποτέλεσμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

95

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο Λίβανο, και κατ’επέκταση στη Μέση Ανατολή, η νίκη του φιλοδυτικού συνασπισμού στο Λίβανο που φαίνεται να αμβλύνει το ρόλο της αντιπολιτευόμενης παράταξης της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, της Συρίας και του Ιράν.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανομή των δυμνάμεων δεν άλλαξε σημαντικά σε σχέση με τον απερχόμενο Σώμα. Ο φιλοδυτικός συνασπισμός κέρδισε 68 έδρες ενώ η Χεζμπολάχ και οι φιλικές σε αυτήν πολιτικές παρατάξεις συγκέντρωσαν 57 έδρες· επίσης· τρεις έδρες πήραν ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 52,3%.

Ο ηγέτης του συνασπισμού Σαάντ Χαρίρι δήλωσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως «μόνη νικήτρια είναι η δημοκρατία στο Λίβανο» ένώ έτεινε και χείρα συνεργασίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ισχυρότερου χριστιανικού κόμματος και βασικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, πρώην στρατηγός Μισέλ Αούν παραδέχθηκε την ήττα.

Το αποτέλεσμα αποδέχτηκε και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος συνεχάρη και τους νικητές.

Η επιρροή της Συρίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζουν οι επικριτές της Δαμασκού, έχει προκαλέσει συμπτώματα αποσταθεροποόησης στη πολιτική ζωή. Επιπλέον, καταλογίζουν στη Συρία ακόμα και τη δολοφονία πολιτικών που με αντισυριακό προσανατολισμό, πράγμα που η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά.

Θετική η αντίδραση στο αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, η νίκη της παράταξης του Σαάντ Χαρίρι έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τη Δύση. Στην ειρηνική διαδικασία αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος προσθέτει ότι «ο λαός του Λιβάνου επέδειξε την δέσμευσή του στη δημοκρατία». Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στη Χεζμπολάχ που θεωρείται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ καλωσόρισε τη νίκη του φιλοδυτικού συνασπισμού με τον υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, να δηλώνει ότι η νίκη της μετριοπαθούς παράταξης είναι «μία θετική ένδειξη».

Η νέα λιβανέζική κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από ένοπλες ενέργειες σε όλη τη χώρα και ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή στην περιοχή που συνορεύει με το Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο έντασης στο νότιο Λίβανο ανησυχεί το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024