Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη «έξοδος» Ομπάμα στην Ευρώπη με σταθμούς τη Γερμανία και τη Γαλλία

Δεύτερη «έξοδος» Ομπάμα στην Ευρώπη με σταθμούς τη Γερμανία και τη Γαλλία

Στην Ευρώπη «επιστρέφει» ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπό την πίεση να αποδείξει ότι η νέα διπλωματία της συναίνεσης μπορεί να φέρει αποτελέσματα εκεί όπου απέτυχε η μονομερής πολιτική Μπους. Ο Ομπάμα θα ταξιδέψει σε Βερολίνο και Παρίσι μετά την ομιλία του στον ισλαμικό κόσμο την Πέμπτη από το Κάιρο.

51

Νέα «έξοδος» στην Ευρώπη για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εντός της εβδομάδας, υπό την πίεση να αποδείξει ότι η νέα διπλωματία της συναίνεσης μπορεί να φέρει αποτελέσματα εκεί όπου απέτυχε η μονομερής πολιτική Μπους. Ο Ομπάμα θα ταξιδέψει σε Βερολίνο και Παρίσι μετά την ομιλία του στον ισλαμικό κόσμο την Πέμπτη από το Κάιρο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου γίνεται με φόντο εκδηλώσεις για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο· θα επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλτ στη Γερμανία και θα παραστεί μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία για την 65η επέτειο της συμμαχικής Απόβασης.

Ακολουθούν κατ ιδίαν συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με τους ηγέτες Γερμανίας και Βρετανίας με επίκεντρο την παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και η επίσκεψη Ομπάμα σε Βερολίνο και Παρίσι είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να αρχίσει να αποδεικνύει ότι η εξωτερική πολιτική που προκρίνει μπορεί να παράξει μία πιο ενωτική προσέγγιση απέναντι στα κοινά προβλήματα των διατλαντικών συμμάχων.

Στην πρώτη του «έξοδο» στην Ευρώπη τον Απρίλιο ο Ομπάμα είχε δύο βασικούς στόχους: να πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερες «ενέσεις» στις οικονομίες του απέναντι στην παγκόσμια κρίση και να κερδίσει πρόσθετη στήριξη στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Μετά από μία σειρά υψηλών συναντήσεων, ο Ομπάμα διακήρυξε «νίκη», κυρίως όμως γιατί είχε μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις προσδοκίες που δεν χρειάστηκε να πιέσει τους Ευρωπαίους για περισσότερα από αυτά που οι ίδιοι ήθελαν να δώσουν, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Reuters.

Θεωρούν ότι το ταξίδι του Απριλίου ήταν «μία επένδυση για το μέλλον» και ότι τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να δείξει ότι η νέα μορφή ηγεσίας του, η έμφαση που δίνει στη συναίνεση -να ακούει και όχι να υπαγορεύει- αποδίδει καρπούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024