Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο προεκλογικός Αχμαντινετζάντ απορρίπτει την πρόταση της Δύσης για τα πυρηνικά

Ο προεκλογικός Αχμαντινετζάντ απορρίπτει την πρόταση της Δύσης για τα πυρηνικά

Καθ οδόν προς τις εκλογές του Ιουνίου ο Ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση «πάγωμα έναντι παγώματος» της Δύσης για τη διευθέτηση της κρίσης με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα σε ντιμπέιτ για τις ρίζες των παγκόσμιων προβλημάτων...

51

Καθ οδόν προς τις εκλογές της 12ης Ιουνίου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέρριψε την πρόταση «πάγωμα έναντι παγώματος» που έχει υποβάλλει η Δύση από το 2008 για τη διευθέτηση της κρίσης με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι συνομιλίες [με τις μεγάλες δυνάμεις] θα είναι αποκλειστικά στο πλαίσιο της συνεργασίας για τη διαχείριση παγκοσμίων ζητημάτων και για τίποτε άλλο. Το έχουμε ανακοινώσει ξεκάθαρα» δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ερωτηθείς για την πρόταση του «παγώματος έναντι παγώματος».

Η πρόταση της Δύσης πρωτοδιατυπώθηκε στην Τεχεράνη Ιράν το 2008 και αφορά στο πάγωμα της διεύρυνσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα να παγώσουν περαιτέρω κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε: «Είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή, εξάπλωση και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

Παράλληλα, πρότεινε να προσέλθει σε ντιμπέιτ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη «σχετικά με τις ρίζες των παγκόσμιων προβλημάτων».

«Εάν επανεκλεγώ θα προτείνω στον πρόεδρο Ομπάμα να οργανώσει μία συζήτηση στα Ηνωμένα Εθνη για να μιλήσουμε για τις ρίζες των προβλημάτων και την πορεία του κόσμου».

Την ίδια πρόταση είχε κάνει και στον Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος είχε αρνηθεί.

Αναλαμβάνοντας το τιμόνι των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε διπλωματικό «άνοιγμα» στην Τεχεράνη εφόσον η Ισλαμική Δημοκρατία «ξεσφίξει τη γροθιά».

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η πρόταση του «παγώματος έναντι παγώματος» εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, μεταδίδει το Reuters.

Ο Αχμαντινετζάντ πραγματοποίησε το Σάββατο την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση, επιτιθέμενος με δριμύτητα στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και στους εχθρούς της πατρίδας.

Μιλώντας μπροστά σε πλήθος Ιρανών διεμήνυσε προς τη Δύση πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνομιλία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024