Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμαχοι παγιδευμένοι στην Κοιλάδα Σουάτ καθώς προελαύνει ο πακιστανικός στρατός

Αμαχοι παγιδευμένοι στην Κοιλάδα Σουάτ καθώς προελαύνει ο πακιστανικός στρατός

Μάχες μεταξύ πακιστανικού στρατού και ανταρτών Ταλιμπάν σημειώνονται στην κυριότερη πόλη της Κοιλάδας Σουάτ, τη Μινγκόρα, καθώς η επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου της περιοχής περνά σε κρίσιμη φάση. Έως και 20.000 άμαχοι παγιδεμένοι στην πόλη, την ώρα που σημειώνονται οδομαχίες.

28

Μάχες μεταξύ πακιστανικού στρατού και ανταρτών Ταλιμπάν σημειώνονται στην κυριότερη πόλη της Κοιλάδας Σουάτ, τη Μινγκόρα, καθώς η επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου της περιοχής περνά σε κρίσιμη φάση.

Περίπου 10.000 έως 20.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μινγκόρα, την ώρα που σημειώνονται οδομαχίες.

Η πόλη έχει πληθυσμό 375.000 πολίτες. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του ενός μηνός που διεξάγεται η επιχείρηση του πακιστανικού στρατού στην Κοιλάδα Σουάτ και τις γύρω περιοχές, οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν.

«Θα προσπαθήσω ξανά να φύγω, με την πρώτη ευκαιρία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press ο Φαζάλ Γαντούντ, τοπικός πολιτικός ηγέτης. «Είναι σαν να παίζεις με το θάνατο, αν μείνεις εδώ» πρόσθεσε.

Η πακιστανική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν, η οποία έχει στην ισχυρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον, μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη πρόκληση για τον τακτικό στρατό, καθώς οι μάχες μετατοπίζονται από τις πεδιάδες στους δρόμους των πόλεων.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού παραδέχτηκε ότι η ανάκτηση του ελέγχου της Μινγκόρα μπορεί να αποδειχτεί «οδυνηρά αργή» εξαιτίας και της παρουσίας των αμάχων.

«Οι τρομοκράτες θα τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, ή θα τους πάρουν ομήρους. Επομένως κινούμαστε πολύ προσεκτικά», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Στρατός υποστηρίζει ότι 1.100 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επιχείρηση, δεν έχει δώσει όμως αριθμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, ενώ παραμένει ασαφές πώς ξεχωρίζει τους μεν από τους δε.

Κάτοικοι που εγκατέλειψαν την Κοιλάδα Σουάτ κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς αμάχους. Όλες αυτές οι πληροφορίες όμως είναι πρακτικά αδύνατο να διασταυρωθούν, λόγω των περιορισμών στην πρόσβαση στην περιοχή.

Ο πακιστανικός στρατός υπολογίζει ότι άλλοι 1.500 με 2.000 αντάρτες εξακολουθούν να δρουν στην Κοιλάδα Σουάτ. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν εύκολα να αναμιχθούν με τον τοπικό πληθυσμό ή να καταφύγουν σε γύρω ορεινά καταφύγια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024