Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να τερματίσει την «απώθηση» μεταναστών στη Λιβύη καλεί την Ιταλία ο ΟΗΕ

Να τερματίσει την «απώθηση» μεταναστών στη Λιβύη καλεί την Ιταλία ο ΟΗΕ

Να σταματήσει τις απευθείας απελάσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Λιβύη ζητά από την Ιταλία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αντίκειται στη Συνθήκη της Γενεύης. Αμετακίνητη η Ρώμη παρά την κατακραυγή.

51

Να σταματήσει τις απευθείας απελάσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Λιβύη καλεί την Ιταλία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αντίκειται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία, Λόρενς Γιόλες, είχε την Τρίτη συνομιλίες επί του θέματος με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι στη Ρώμη.

Ο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Μαΐου «ιστορικό γεγονός» την απευθείας απέλαση 227 μεταναστών στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές, διαμηνύοντας ότι «η εφαρμογή της γραμμής αυτής θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν οι παράνομες αποβιβάσεις».

Παρά τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στήριξε τη νέα πολιτική, λέγοντας ότι το Λιμενικό της Ιταλίας θα συνεχίσει τις απευθείας απελάσεις παράνομων μεταναστών σε διεθνή ύδατα.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά να τερματιστούν οι απελάσεις, τονίζοντας ότι η νέα πολιτική που ακολουθείται από την ιταλική κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη Γενεύης του 1951, η οποία ισχύει και για την ανοιχτή θάλασσα.

Αυτή η θεμελιώδης αρχή συμπεριλαμβάνεται επίσης στην ευρωπαϊκή και την ιταλική νομοθεσία.

Επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ εκείνων που εστάλησαν πίσω στη Λιβύη υπήρχαν άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μεταξύ άλλων έγκυες και ανήλικοι, η Ύπατη Αρμοστεία επανέλαβε το αίτημά της προς την ιταλική κυβέρνηση να δεχθεί πίσω στη χώρα τα άτομα αυτά.

Όσον αφορά τη δυνατότητα τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται στη Λιβύη, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι οι συνθήκες στη χώρα αυτή σήμερα είναι ανεπαρκείς για κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο να συσταθεί μία ad hoc επιτροπή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και τη συμμετοχή της ΕΕ, προκειμένου να σχεδιάσει μια στρατηγική με στόχο την ενίσχυση της προστασίας στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, πάνω από το 70% των αιτημάτων ασύλου στην Ιταλία το 2008 είχαν υποβληθεί από άτομα που έφτασαν από τη θάλασσα. Περίπου το 75% των 36.000 ατόμων που έφθασαν στις ιταλικές ακτές το 2008 -δύο στους τρεις- υπέβαλε αίτηση ασύλου.

Στο 50% περίπου αυτών των ανθρώπων χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφτασαν από τη θάλασσα το 2008 και απέκτησαν καθεστώς διεθνούς προστασίας προέρχονταν από τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024