Εκκαθαρίσεις του στρατού

Νεκρός ο ηγέτης των ανταρτών Ταμίλ στη Σρι Λάνκα

Νεκρός ο ηγέτης των ανταρτών Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση έξω από το βρετανικό προξενείο στο Κολόμπο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Κολόμπο
Ο ηγέτης των ανταρτών Ταμίλ, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, σκοτώθηκε τη Δευτέρα από πυρά του στρατού της Σρι Λάνκα, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει από τον μικρό θύλακα, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένος.

Οι συγκρούσεις τερματίσθηκαν στη Σρι Λάνκα και οι αντάρτες Ταμίλ ηττήθηκαν, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο αρχηγός του στρατού της χώρας στρατηγός Σαράθ Φονσέκα.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις καταγγελίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου τόσου από τους αντάρτες Ταμίλ, όσο και από τον κυβερνητικό στρατό της Σρι Λάνκα.

«Η ΕΕ καλεί να ερευνηθούν οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις [του διεθνούς δικαίου] με την πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» αναφέρουν οι «27», δηλώνονας συγκλονισμένοι για το δράμα των αμάχων.

Η ΕΕ ζητά να τερματισθούν οι περιορισμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα στις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ και να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών.

Καλούνται, επίσης, όλα τα μέρη στη Σρι Λάνκα να ξεκινήσουν μία «πολιτική διαδικασία» που να απαντά στις ανησυχίες «όλων των κοινοτήτων» της Σρι Λάνκα.

Εξοντώθηκε η ηγεσία των Ταμίλ

Όπως ανακοινωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Σρι Λάνκα, ο αρχηγός των Ταμίλ προσπαθούσε να διαφύγει με ασθενοφόρο συνοδευόμενος από δύο υπαρχηγούς του, αλλά έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα και σκοτώθηκε.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «ανακάλυψαν μία σορό που πιθανότατα να ανήκει στον υιό του ηγέτη των Τίγρεων Ταμίλ, Τσαρλς Ντονι». Το υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι η σορός του εντοπίστηκε στη διάρκεια εκκαθαριστικής
επιχείρησης κατά των ανταρτών Ταμίλ.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την προξενικό γραφείο της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για την επικριτική στάση του Λονδίνου έναντι της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου, έκαψαν ένα ομοίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ανήρτησαν πανό, με το σύνθημα «Αρχηγείο των Τίγρεων Ταμίλ».

Την Κυριακή, οι Τίγρεις Ταμίλ είχαν ανακοινώσει ότι καταθέτουν τα όπλα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε δηλώσει ότι οι αντάρτες κατατροπώθηκαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη