Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με μήνυμα φιλίας και συνεργασίας τερματίζει ο Ομπάμα την πρώτη διεθνή «έξοδο»

Με μήνυμα φιλίας και συνεργασίας τερματίζει ο Ομπάμα την πρώτη διεθνή «έξοδο»

«Θα βρείτε έναν φίλο και εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώνοντας την πρώτη «έξοδο» στην παγκόσμια σκηνή, που τον οδήγησε διαδοχικά σε Λονδίνο, Στρασβούργο, Πράγα και Αγκυρα. Χαιρετίζεται η χείρα φιλίας στους μουσουλμάνους. Τουρκική ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη συνεργασία...

51

«Θα βρείτε έναν φίλο και εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώνοντας την πρώτη «έξοδο» στην παγκόσμια σκηνή, που τον οδήγησε διαδοχικά σε Λονδίνο,Στρασβούργο, Πράγα και Αγκυρα. Χαιρετίζεται η χείρα φιλίας στους μουσουλμάνους· τουρκική ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη συνεργασία…

Οι τίτλοι τέλους της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία έπεσαν με συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη. «Ο κόσμος είναι ό,τι τον κάνουμε εμείς. Μπορούμε να επιλέξουμε να χτίσουμε νέες γέφυρες αντί για νέα τείχη» είπε ο Ομπάμα, καλώντας τον κόσμο να μην υποκύπτει στα «στερεότυπα» που ακολουθούν την εικόνα των ΗΠΑ.

«Θα βρείτε έναν εταίρο και ένα φίλο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, μία ημέρα αφότου απηύθυνε χείρα φιλίας στον μουσουλμανικό κόσμο από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται και δεν θα βρεθούν ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ».

Η Αμερική δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ, δηλώνει ο Ομπάμα από την Τουρκία

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι μία εγωϊστική χώρα. Ήλθα εδώ να σας πω ότι αυτή δεν είναι η χώρα που γνωρίζω και η χώρα που αγαπώ» δήλωσε ο Ομπάμα και επανέλαβε τη δέσμευσή για την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του μουσουλμανικού κόσμου.

Στηρίζει ξανά την τουρκική ένταξη

Έχοντας απέναντί του τους Τούρκους φοιτητές ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της σθεναρής θέσης που έλαβε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη γαλλική αντίδραση, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «είναι καλός φίλος και σύμμαχος», προσέθεσε όμως ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν τμήμα της Ευρώπης δεν σημαίνει πως δεν έχουν και λόγο επί του θέματος.

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Ομπάμα προκαλώντας την αντίδραση της Γαλλίας

Σε ισχυρότερη βάση θέτει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας ο Μπαράκ Ομπάμα

Χαιρετίζεται η χείρα φιλίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε από την Κωνσταντινούπολη ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή, τονίζοντας όμως πως αμφότεροι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

«Νομίζω πως έχουμε μία αίσθηση του τί θα έπρεπε να είναι αυτοί οι συμβιβασμοί και τι θα είναι. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά της ηγεσίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τη Δευτέρα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή στέλνοντας μήνυμα στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπ.Νετανιάχου.

Το χέρι που έτεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στον μουσουλμανικό κόσμο και η στήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους χαιρετίστηκαν στη Μέση Ανατολή. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα ήταν «θετικά» και σημαντικά». Θετικά σχόλια προήλθαν από το Λίβανο και την Ιορδανία, καθώς και από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει ότι το Ισραήλ θα συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ειρήνη, χωρίς όμως να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στη λύση των δύο κρατών.

Ικανοποίηση αφήνει ο Ομπάμα στην Τουρκία

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από την Τουρκία αφήνοντας ικανοποίηση για την αναβαθισμένη συνεργασία την οποία προσφέρει στην Αγκυρα, τη χείρα φιλίας στους μουσουλμάνους και την ηχηρή στήριξη στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Ομπάμα κατέκτησε τις καρδιές» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Vatan ενώ η ισλαμο-συντηρητική Zaman εξέφραζε ικανοποίηση για τα «ιστορικά θερμά μηνύματα» που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέτοντας σε νέα βάσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις που επιδεινώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα ισχυρά μηνύματα που δείχνουν ότι άρχισε μια νέα εποχή» γράφει ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά στη φιλελεύθερη εφημερίδα Milliyet. «Παρουσίασε το όραμα ενός κόσμου που δεν βασίζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ, αλλά επίσης στην ειρήνη, το συμβιβασμό και το διάλογο» αναφέρει.

«Στην πολύ καινούρια δημόσια τάξη, οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο πλευρό της Τουρκίας» σχολίασε ο αρθρογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sabah. « ΟΜπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα: έντιμος, ευαίσθητος και φιλικός» λέει ο Τσενγκίζ
Καντάρ στη φιλελεύθερη εφημερίδα Radikal.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024