Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αμερική δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ, δηλώνει ο Ομπάμα από την Τουρκία

Η Αμερική δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ, δηλώνει ο Ομπάμα από την Τουρκία

«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μπαράκ Ομπάμα στον μουσουλμανικό κόσμο από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει σε μεσολάβηση της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή, στηρίζει ξανά την ένταξή της στην ΕΕ και αναβαθμίζει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας...

51

«Οι ΗΠΑ δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μπαράκ Ομπάμα στον μουσουλμανικό κόσμο από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος «δίνει» μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκία, στηρίζει ξανά την ένταξή της στηνΕΕ και αναβαθμίζει τις σχέσειςΟυάσινγκτον-Αγκυρας…

Επιλέγοντας την Τουρκία για την πρώτη του επίσκεψη σε μουσουλμανική χώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο πλευρό του ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι προσβλέπει στην Αγκυρα ως «γέφυρα» μεταξύ μουσουλμανικών χωρών και Δύσης μέσω μίας «συνεργασίας πρότυπο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ισχυρότερη βάση θέτει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας ο Μπαράκ Ομπάμα

«Δεν είμαστε σε πόλεμο»

«Αφήστε με να το πω όσο ξεκάθαρα μπορώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται και δεν θα βρεθούν ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» δήλωσε εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, και κάλεσε σε πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ της Αμερικής και του μουσουλμανικού κόσμου.

Χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης της μάχης κατά της τρομοκρατίας, και αφιέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του καλώντας σε σφυρηλάτηση μεγαλύτερων δεσμών ανάμεσα σε Αμερικανούς και μουσουλμάνους.

«Η σχέση των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο δεν μπορεί και δεν θα βασιστεί στην εναντίωση στην Αλ Κάιντα. Επιδιώκουμε ευρύτερη συνεργασία βασισμένη στα αμοιβαία συμφέροντα και στον αμοιβαίο σεβασμό» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του την οποία μετέδιδαν ζωντανά τα δύο μεγαλύτερα αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα, Al Jazeera και Al Arabiyia.

Αναφερόμενος για πρώτη φορά στο Μεσανατολικό μετά τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, και στήριξε πλήρως τις συμφωνίες της Αννάπολης και τον «Οδικό Χάρτη».

«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον στόχο των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζούν το ένα πλάι στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια» τόνισε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που πετά στον κάλαθο τη συμφωνία της Αννάπολης.

Αναγνώρισε ότι «ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος» και «ένευσε» σε τουρκική βοήθεια για την προώθηση ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν το στόχο.

Τόνισε, επίσης, ότι αμφότερες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία (που διεξάγονται έμμεσα υπό τη μεσολάβηση της Αγκυρας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η ειρήνη θα προωθηθεί επίσης εάν το Ιράν παραιτηθεί των όποιων πυρηνικών φιλοδοξιών του, και κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να επιλέξει «ανάμεσα στο πυρηνικό όπλο και σε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό της».

«Έχω πει ξεκάθαρα στο λαό και τους κυβερνώντες την Ισλαμική Δημοκρατία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μία σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό. Τώρα, οι Ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να κατασκευάσουν ένα [πυρηνικό] όπλοή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό τους» δήλωσε.

Στηρίζει ξανά την Τουρκία στην ΕΕ

Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ο Ομπάμα επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση την οποία έκανε το βράδυ της Κυριακής φθάνοντας στην Αγκυρα για να προκαλέσει τηναντίδραση τηςΓαλλίας.

«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ» δήλωσε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους «αιώνες ιστορίας, πολτισμού και εμπορίου που ενώνουν» Τουρκία και Ευρώπη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις καθ οδόν προς την ΕΕ. Δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει κάνει πρόοδο στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και τα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά τόνισε πως πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ένταξητης Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Ομπάμα προκαλώντας την αντίδραση της Γαλλίας

* Εκτός από δύο ευγενικά χειροκροτήματα η τουρκική Εθνοσυνέλευση παρέμεινε σχεδόν απόλυτα σιωπηλή κατά τη διάρκεια της 25λεπτης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα. Πιο θερμές επευφημίες ακούστηκαν προς τη λήξη της ομιλίας όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη μάχη της τουρκικής κυβέρνησης κατά του PKK.

Ακολουθεί συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες του Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024