Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κίνδυνο εξαφάνισης οι μισές γλώσσες του πλανήτη

Σε κίνδυνο εξαφάνισης οι μισές γλώσσες του πλανήτη

Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν, του οποίου η τελευταία έκδοση δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από την UNESCO στο Παρίσι.

36

Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσεςπου έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν (Atlas of the Worlds Languages in Danger), του οποίου η τελευταία έκδοση δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από την UNESCO στο Παρίσι.

«Ο θάνατος μίας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από τους θρύλους μέχρι τις παροιμίες και τα αστεία» δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα. Ο Ατλας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο.

Περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές, ανέφερε οδιευθυντής της έκδοσης Κρίστοφερ Μόουσλι. Πέρυσι, για παράδειγμα, η γλώσσα της Αλάσκας «έγιακ» εξαφανίστηκε με τον θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που την μιλούσε, της ηλικιωμένης Μαρί Σμιθ Τζόουνς.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση των γλωσσών είναι οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών. Πολλές γλώσσες εξαφανίζονται επίσης επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν την μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται, εξήγησε ο Μόσλει.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, όπως η Μελανησία, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότιος Αμερική.

Ακόμα και στην Γαλλία, 13 διάλεκτοι διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» να εξαφανιστούν, όπως η νορμανδική και η γλώσσα της Βρετάνης.

Ο Ατλαντας αναφέρεται πάντως και σε ορισμένα θετικά παραδείγματα, όπως ορισμένες απειλούμενες γλώσσες της Αυστραλίας τις οποίες σήμερα διδάσκονται πολλοί νέοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024