Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα αναβολή μέχρι το φθινόπωρο για την επαναλειτουργία του LHC

Νέα αναβολή μέχρι το φθινόπωρο για την επαναλειτουργία του LHC

Οι εργασίες επισκευής στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί και έτσι το γιγάντιο μηχάνημα θα επαναλειτουργήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου αντί το καλοκαίρι, ανακοίνωσε το CERN. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το 2010.

36

Οι εργασίες επισκευής στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί και έτσι το γιγάντιο μηχάνημα θα επαναλειτουργήσειστα τέληΣεπτεμβρίου αντί το καλοκαίρι, ανακοίνωσε το CERN.

Οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων μέσα στην υπόγεια σήραγγα του LHC θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, έπειτα από την ψύξη του συστήματος λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Θα ακολουθήσει μια σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους τα Χριστούγεννα του 2009 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κύρια φάση των πειραμάτων, με τα πρώτα αποτελέσματα να γίνονται διαθέσιμα εντός του 2010, εξηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας.

«Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο τόσο για τον LHC όσο και για τουυς φυσικούς που περιμένουν δεδομένα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ.

«Είναι επιφυλακτικό, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι απαραίτητες εργασίες στον LHC θα ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσουμε, ωστόσο επιτρέπει την έναρξη της έρευνας εντός της φετινής χρονιάς» πρόσθεσε.

Το νέο χρονοδιάγραμμα αντιστοιχεί σε καθυστέρηση έξι εβδομάδων σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, το οποίο προέβλεπε ότι η ψύξη της σήραγγας θα είχε ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου.

Ο LHC είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το Σεπτέμβριο λίγο μετά τα εγκαίνιά του λόγω μιας ηλεκτρολογικής βλάβης που οδήγησε στη διαρροή έξι τόνων υγρού ήλιου μέσα στη σήραγγα.

Όταν επαναλειτουργήσει, οLHCθα είναι ομόνος επιταχυντής του κόσμου με αρκετή ισχύ ώστε νααναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσανλίγες στιγμές μετά το ΜπιγκΜπαγκ που γέννησε το Σύμπαν.

Μέσα στην κυκλική σήραγγα του επιταχυντή, μήκους 27 χιλιομέτρων, δυο δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται κινούμενες σε αντίθετες κατευθύνσεις σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Ταυποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θαπροσφέρουν νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τη θεωρία των«υπερσυμμετρικών» σωματιδίων, καθώς και για το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίοθα εξηγούσεπώς η ύλη αποκτά μάζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024