Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα βήμα πιο κοντά η τεχνολογία του «αόρατου πέπλου»

Ένα βήμα πιο κοντά η τεχνολογία του «αόρατου πέπλου»

Ένα υλικό προηγμένης τεχνολογίας που μπορεί να κάνει τα αντικείμενα αόρατα στο φάσμα των μικροκυμάτων θα λειτουργεί σύντομα και με το φως που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές. Το Πεντάγωνο ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτό το «αόρατο πέπλο».

36

Ένα υλικό προηγμένης τεχνολογίας που μπορεί να κάνει τα αντικείμενα αόρατα στο φάσμα των μικροκυμάτων θα μπορεί σύντομα λειτουργεί σύντομα και με το φως που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές. Το Πεντάγωνο ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτό το «αόρατο πέπλο».

Η τεχνολογία που παρουσιάζεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science βασίζεται σε συσκευές κατασκευασμένες με μεθόδους μικροηλεκτρονικής ή νανοτεχνολογίας, ώστε να παρουσιάζουν ιδιότητες που κανονικά δεν απαντώνται στη φύση.

Αυτά τα «μεταΰλικά» μπορούν να εκτρέπουν το φως και να το κάνουν να «κυλά» γύρω από τα αντικείμενα όπως το νερό κυλά γύρω από τις πέτρες σε ένα ρυάκι. Δημιουργούν έτσι ένα είδος αντικατοπτρισμού που κάνει αόρατα τα αντικείμενα τα οποία καλύπτουν.

Αμερικανοί ερευνητέςαπέδειξαν το 2006 ότιη δημιουργία του αόρατου πέπλου είναι θεωρητικά εφικτό και πέρυσι το καλοκαίρι παρουσίασαν μια συσκευή που κάνει τα αντικείμενα αόρατα στα μήκη κύματος των μικροκυμάτων.

Οι ίδιοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας συνεργάστηκαν τώρα με Κινέζους συναδέλφους τους για την ανάπτυξη ενός νέου μανδύα που λειτουργεί σε περισσότερα μήκη κύματος στο φάσμα των μικροκυμάτων. Υπόσχονται μάλιστα ότι το πέπλο είναι εύκολο να βελτιωθεί ώστε να εκτρέπει και το ορατό φως.

«Η νέα συσκευή μπορεί να αποκρύψει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα [ηλεκτρομαγνητικών] κυμάτων -σχεδόν απεριόριστο- και μπορεί πολύ πιο εύκολα να προσαρμοστεί στο υπέρυθρο και ορατό φως» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Σμιθ, επικεφαλής των ερευνητών.

Τα πειράματα στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο στο Νανζίνγκ της Κίνας βασίστηκαν σε προηγμένους μαθηματικούς αλγόριθμους που περιγράφουν την αρχιτεκτονική που πρέπει να έχει το μεταϋλικό του πέπλου ώστε να εκτρέπει το φως.

Η τελική συσκευή αποτελείται από 10.000 μικροσκοπικά τμήματα υαλονήματος τοποθετημένα με απόλυτη ακρίβεια πάνω σε μια πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος. Χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για να αποκρύψει ένα εξόγκωμα που υπήρχε σε έναν καθρέπτη ώστε να τον κάνει να φαίνεται τελείως επίπεδος.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία και την αμερικανική εταιρεία πυραυλικών συστημάτων Raytheon, καθώς το αόρατο πέπλο θα μπορούσε να έχει μια ποικιλία στρατιωτικών εφαρμογών.

Ακόμα νωρίτερα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες για να κάνει «αόρατα» τα μεγάλα αντικείμενα που εμποδίζουν για παράδειγμα το σήμα των κινητών τηλεφώνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024