Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πολλή λακ «ίσως προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες»

Η πολλή λακ «ίσως προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες»

Οι έγκυες που χρησιμοποιούν λακ στο εργασιακό τους περιβάλλον ίσως αντιμετωπίζουν διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν γιο με υποσπαδίαση, μια συγγενή ανωμαλία στο ουρογεννητικό σύστημα.

36

Οιέγκυες που χρησιμοποιούν λακ στο εργασιακό τους περιβάλλον ίσως αντιμετωπίζουν διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν γιο με υποσπαδίαση, μια συγγενή ανωμαλία στο ουρογεννητικό σύστημα.

Οι Βρετανοί ερευνητές που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα διευκρινίζουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να δοθούν νέες οδηγίες στις κομμώτριες:

«Απαιτούνται περαιτέρω μελετες για να κατανοήσουμε γιατί οι γυναίκες που εκτίθενται σε λακ στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο» αναφέρει σε ανακοίνωση του Imperial College στο Λονδίνο ο επικεφαλής της μελέτης, Πολ Έλιοτ.

Στα αγόρια που γεννιούνται με υποσπαδίαση, η έξοδος της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους, αντί μπροστά. Ελάχιστα είναι γνωστά για τα αίτια της πάθησης, η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως χειρουργικά μετά το πρώτα γενέθλια του παιδιού.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η λακ επηρεάζει το ουρογεννητικό σύστημα των εμβρύων επειδή περιέχει φθαλικούς εστέρες, ενώσεις που μπορεί να μιμούνται τις ανθρώπινες γυναικείες ορμόνες. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις φθαλικές ενώσεις στα παιχνίδια και τα βρεφικά είδη όπως τα μπιμπερό.

Η τελευταία μελέτη βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις 471 γυναικών με γιους που έπασχαν από υποσπαδίαση και 490 γυναικών με φυσιολογικά παιδιά, ως ομάδα ελέγχου.

Οι κομμώτριες που χρησιμοποιούσαν λακ τακτικά ήταν δύο με τρεις φορές πιθανότερο να είχαν αποκτήσει γιο με υποσπαδίαση, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Environmental Perspectives.

Η ίδια μελέτη φαίνεται να διαψεύδει παλαιότερες, μικρότερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η υποσπαδίαση είναι συχνότερη στους γιους των χορτοφάγων γυναικών.

Επιβεβαιώνει πάντως άλλες μελέτες, που έδειχναν ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί κατά 36%ανοι έγκυες λαμβάνουν συμπλήρωμα φολικού οξέος στο πρώτο τρίμηνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024