Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατόμβη νυχτερίδων που μούχλιασαν κατά τη χειμερία νάρκη στις ΗΠΑ

Εκατόμβη νυχτερίδων που μούχλιασαν κατά τη χειμερία νάρκη στις ΗΠΑ

Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος μύκητα φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το θάνατο τουλάχιστον 100.000 νυχτερίδων που βρίσκονταν σε χειμέρια νάρκη στις ΗΠΑ. «Ουσιαστικά οι νυχτερίδες μουχλιάζουν καθώς κρέμονται από την οροφή της σπηλιάς» σχολιάζουν οι ερευνητές.

36

Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος μύκητα φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το θάνατο τουλάχιστον 100.000 νυχτερίδων που βρίσκονταν σε χειμέρια νάρκη στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

«Ουσιαστικά οι νυχτερίδες μουχλιάζουν καθώς κρέμονται από την οροφή της σπηλιάς» δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μπλέρετ της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Ο μύκητας, μια λευκή μούχλα σαν πούδρα, βρέθηκε στα ρουθούνια, τα αφτιά και τα φτερά νεκρών και ημιθανών νυχτερίδων. Το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής μύτης» πλήττει εδώ και δύο χρόνια νυχτερίδες που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Μέιν, το Βερμόντ και το Κονέκτικατ.

Η ασθένεια πλήττει και τα έξι είδη νυχτερίδων που διαχειμάζουν στην περιοχή, μεταξύ άλλων τη μικρή καφέ νυχτερίδα (Myotis lucifugus), τη μεγάλη καφέ νυχτερίδα (Eptesicus fuscus) και τη βόρεια νυχτερίδα (Eptesicus nilssonii).

Οι μεταναστευτικές νυχτερίδες, που το χειμώνα κινούνται προς θερμότερες νότιες περιοχές αντί να πέφτουν σε νάρκη, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί.

Όσον αφορά το μύκητα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για άγνωστο είδος του γένους των γεωμυκήτων (Geomyces), το οποίο αναπτύσσεται σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως ο μύκητας να μην είναι ο μόνος παράγοντας πίσω από τους θανάτους -οι νεκρές νυχτερίδες ήταν κάτισχνες, και δεν αποκλείεται να υπέφεραν και από κάποια άλλη ασθένεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024