«Απνοια» στο Διάστημα

Ασυνήθιστα εξασθενημένη η ηλιακή δραστηριότητα

Ασυνήθιστα εξασθενημένη η ηλιακή δραστηριότητα
Ασυνήθιστα ήρεμος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Ουάσινγκτον

Το μητρικό μας άστρο έχει «κατεβάσει στροφές», αποκαλύπτουν μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Οδυσσέας. Η συνολική ισχύς του Ήλιου είναι ασυνήθιστα μειωμένη, ενώ ο  ηλιακός άνεμος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Ο ηλιακός άνεμος, το σταθερό ρεύμα υποατομικών σωματιδίων που πηγάζει από το άστρο και πνέει στο Διάστημα με ταχύτητα 1,6 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, είναι 14% πιο ψυχρός και 17% λιγότερο πυκνός από το κανονικό, ενώ η πίεσή του έχει πέσει κατά 20% από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι ηλιακές κηλίδες εξαφανίστηκαν για δύο μήνες αυτό το καλοκαίρι και εμφανίστηκαν ξανά μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Η εξασθένιση, που πιθανότατα έχει συμβεί και στο παρελθόν, δεν φαίνεται να συνδέεται με τον φυσιολογικό 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας, κατά τον οποίο αυξομειώνονται τόσο οι ηλιακές κηλίδες όσο και η συνολική ισχύς της ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο Ήλιος «διανύει ένα ιδιαίτερα παρατεταμένο ελάχιστο». Κανονικά, το ηλιακό ελάχιστο διαρκεί μόνο ένα χρόνο σε κάθε κύκλο, αυτή τη φορά όμως συνεχίζεται από το 2006.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η συνολική ισχύς του Ήλιου φαίνεται να είναι χαμηλότερη από το κανονικό, ακόμα και όταν βρισκόταν στο μέγιστο σημείο του κύκλου πριν από περίπου 8 χρόνια, σχολιάζει ο Ντέιβ ΜακΚόμας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματά του για τον ηλιακό άνεμο στο Geophysical Research Letters.

H έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που μετέδωσε τα τελευταία 18 χρόνια το ευρω-αμερικανικό σκάφος Ulysses, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και είναι το πρώτο που μελέτησε τους πόλους του άστρου. Έχοντας ξεπεράσει κατά τέσσερις φορές την ονομαστική διάρκεια ζωής του, ο Οδυσσέας αναμένεται να σταματήσει να λειτουργεί σε ένα-δυο μήνες.

Η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας δεν απειλεί τους κατοίκους της Γης, αυξάνει όμως τον κίνδυνο για τους αστροναύτες, καθώς ο ηλιακός άνεμος προστατεύει από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας.

Όσον αφορά τους δορυφόρους, η αυξημένη κοσμική ακτινοβολία απειλεί τα κυκλώματά τους, από την άλλη όμως η μειωμένη πίεση του ηλιακού ανέμου τούς επιτρέπει να παραμείνουν σε τροχιά για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επίδραση που ενδεχομένως θα έχει η εξασθένιση του Ήλιου στο παγκόσμιο κλίμα παραμένει ακόμα άγνωστη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη