Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικρόβια του εντέρου ίσως προστατεύουν από το νεανικό διαβήτη

Μικρόβια του εντέρου ίσως προστατεύουν από το νεανικό διαβήτη

Μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου δεν αποκλείεται να «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στο πάγκρεας και να προκαλεί διαβήτη τύπου Ι. Το περιβάλλον όπου ζούμε σήμερα ίσως είναι πιο αποστειρωμένο από ό,τι θα έπρεπε...

36

Μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου δεν αποκλείεται να «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στο πάγκρεας και να προκαλεί διαβήτη τύπου Ι, υποδεικνύει πρωτότυπο πείραμα στις ΗΠΑ. Το περιβάλλον όπου ζούμε σήμερα ίσως είναι πιο αποστειρωμένο από ό,τι θα έπρεπε…

Πριν από μια δεκαετία, σχολιάζει το περιοδικό Nature όπου δημοσιεύεται η μελέτη, ορισμένοι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι τα ποντίκια μιας συγκεκριμένης ράτσας ευάλωτης στο διαβήτη είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν την ασθένεια αν μεγάλωναν σε στείρο περιβάλλον.

Αλλες πάλι έρευνες έχουν συνδέσει τους κατοίκους του εντέρου με την παχυσαρκία και τη φλεγμονή του παχέος εντέρου. Παρά τις ενδείξεις αυτές, η σχέση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη χλωρίδα του πεπτικού παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής.

Ο Δρ Αλεξάντερ Τσερνόφσκι του Πανεπιστημίου του Σικάγο αποφάσισαν να μελετήσουν την «ύποπτη» πρωτεΐνη MyD88, η οποία είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, «Γνωρίζαμε ότι η MyD88 ήταν βασικός παίκτης, οπότε αποφασίσαμε να την ξεφορτωθούμε» αναφέρει ο ερευνητής.

Η ομάδα του εργάστηκε με ποντίκια ευάλωτα στον διαβήτη, από τα οποία είχε πρώτα αφαιρεθεί το γονίδιο της πρωτεΐνης. Τα πειραματόζωα αυτά αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στο διαβήτη από ό,τι αναμενόταν, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν μεγάλωναν σε στείρο περιβάλλον.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η MyD88 αλλάζει την ισορροπία των μικροβιακών ειδών και εμποδίζει έτσι την προστατευτική δράση της μικροχλωρίδας.

Τα αποτελέσματα του πειράματος βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με την υπόθεση ότι τα μικρόβια του περιβάλλοντος είναι απαραίτητα για την «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν κανείς δεν εκτεθεί σε μια ποικιλία δυνητικά παθογόνων παραγόντων, το ανοσοποιητικό σύστημα «παραμένει σχετικά αφελές» και ενδέχεται να ξεκινήσει επίθεση ενάντια στα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να απομονώσουν τις βακτηριακά προϊόντα που έχουν προστατευτική δράση και να διαπιστώσουν αν τα ευρήματά τους ισχύουν και στον άνθρωπο, σε λιγότερο ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024