Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κατά της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

91

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία πρωτοκατασκευάστηκαν στην Κίνα και πωλούνται κυρίως στο Ίντερνετ σε διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ- έχουν γνωρίσει άνοδο της δημοτικότητάς τους παρά το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικές διατάξεις που θα απαιτούνταν για την έγκρισή τους.

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, το οποίο αντικαθίσταται. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη «και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, που ασκεί χρέη διευθυντή της Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος» σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχουν γίνει τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές στο προϊόν και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνιστά μια αναγνωρισμένη θεραπεία για το κόψιμο του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον ΠΟΥ το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το όνομά του ή το λογότυπό του στο πακέτο τους ή στην ιστοσελίδα τους, υπονοώντας ψευδώς την υιοθέτηση του προϊόντος τους από τον οργανισμό, πρόσθεσε ο Μπέτσερ, αρνούμενος να τους κατονομάσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024