Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατά των «κλωνοποιημένων» τροφίμων τάσσεται το Ευρωκοινοβούλιο

Κατά των «κλωνοποιημένων» τροφίμων τάσσεται το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της απαγόρευσης των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, την ώρα που η αμερικανική FDA ανακοίνωνε ότι γάλα και προϊόντα κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα δεν αποκλείεται να έχουν περάσει ήδη στην αγορά.

36

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της απαγόρευσης των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, την ώρα που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωνε ότι γάλα και προϊόντα κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα δεν αποκλείεται να έχουν περάσει ήδη στην αγορά.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα κατά των «κλωνοποιημένων» τροφίμων με 622 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 25 αποχές. Προηγήθηκε η συζήτηση μιας σχετικής προφορικής ερώτησης που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Το Κοινοβούλιο καλεί τώρα την Επιτροπή «να υποβάλει προτάσεις που να απαγορεύουν την κλωνοποίηση ζώων, την εκτροφή κλωνοποιημένων ζώων ή των απογόνων τους, τη διάθεση στην αγορά κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων προερχομένων από κλωνοποιημένα ζώα ή τους απογόνους τους καιτην εισαγωγή κλωνοποιημένων ζώων, των απογόνων τους, σπέρματος και εμβρύων από κλωνοποιημένα ζώα ή τους απογόνους τους, καθώς και κρέατος και γαλακτοκομικών που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή τους απογόνους τους».

Όπως τονίζουν οι ευρωβουλευτές, εκτός από το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλωνοποίησης ζώων για επισιτιστικούς λόγους δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί, απειλείται και σοβαρά η εικόνα και η ουσία του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου που βασίζεται στην ποιότητα των προϊόντων, στις φιλοπεριβαλλοντικές αρχές και στον σεβασμό για αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την καλή μεταχείριση των ζώων.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί κατά πόσον η κλωνοποίηση ζώων για επισιτιστικούς σκοπούς είναι δεοντολογικά δικαιολογημένη και δεν βλέπει πειστικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν την παραγωγή τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους.

Τέλος, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η κλωνοποίηση θα μείωνε σημαντικά την ποικιλία του ζωικού κεφαλαίου, αυξάνοντας την πιθανότητα να αποδεκατίζονται ολόκληρα κοπάδια από ασθένειες στις οποίες είναι επιρρεπή.

Ανακοίνωση της FDA

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η FDA επιβεβαίωσε το Reuters ότι είναι «θεωρητικά πιθανό» απόγονοι κλωνοποιημένων ζώων να έχουν περάσει στη βιομηχανία τροφίμων. Τα επίμαχα προϊόντα θα ήταν ωστόσο αδύνατο να εντοπιστούν, δεδομένου ότι τα κλωνοποιημένα ζώα δεν διαφέρουν βιοχημικά από τα συμβατικά.

Στο πόρισμά της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, η FDA κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα βοοειδή, χοίρους και κατσίκες είναι εξίσου ασφαλή με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα.

Παρά το καθησυχαστικό πόρισμα, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τους εκτροφείς να διατηρήσουν το ανεπίσημο μορατόριουμ στη χρήση κλωνοποιημένων ζώων. Περίπου 600 κλώνοι εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ.

Περίπου 20 εταιρείες τροφίμων στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους η Kraft και η Nestle- προχώρησαν σε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν κλωνοποιημένα προϊόντα.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) άλλαξε τον Ιανουάριο την αρχική της ευνοϊκή στάση και ανακοίνωσε ότι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα για το κρέας και γάλα από κλωνοποιημένα ζώα δεν επαρκούν για να δοθεί έγκριση κυκλοφορίας.

Η τεχνολογία κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» ζώα ιδιαίτερα παραγωγιγά ή ανθεκτικά σε ασθένειες. Παρά την επιστημονική πρόοδο, πολλά από τα κλωνοποιημένα ζώα γεννιούνται με σοβαρές ανωμαλίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024