Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γονίδιο ορμόνης προδιαθέτει για μονογαμία ή για απιστία

Γονίδιο ορμόνης προδιαθέτει για μονογαμία ή για απιστία

Οι άνδρες που έχουν την τάση να παίζουν σε πολλά ταμπλό μπορούν τώρα να ρίξουν το φταίξιμο στα γονίδιά τους. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο μιας ορμόνης στη σταθερότητα των μονογαμικών σχέσεων.

36

Οι άνδρες που έχουν την τάση να παίζουν σε πολλά ταμπλό μπορούν τώρα να ρίξουν το φταίξιμο στα γονίδιά τους. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο μιας ορμόνης στη σταθερότητα των μονογαμικών σχέσεων.

Hορμόνης βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνης, υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά και ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Η βασική της λειτουργία είναι να ρυθμίζει την κατακράτηση νερού στον οργανισμό μέσω της διούρησης.

Οι εικασίες για το ρόλο της στη λειτουργία του ανθρώπινου νευρικού συστήματος ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη επηρεάζει το ζευγάρωμα σε ορισμένα θηλαστικά. Στον μίκρωτο της σαβάνας, ένα ζώο σαν τυφλοπόντικας που ζει στην Αμερική, γενετικές ποικιλομορφίες που σχετίζονται με τον υποδοχέα της βαζοπρεσίνης κάνουν το ζώο αυστηρά πολυγαμικό ή μονογαμικό.

Η νέα έρευνα του γνωστού Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη υποδεικνύει ότι το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Ποικιλομορφίες στο γονίδιο ενός υποδοχέα της βαζοπρεσίνης επηρεάζουν το κατά πόσο ένας άνδρας είναι πιστός σύζυγος ή έχει την τάση να αποφεύγει τη δέσμευση.

Ο Δρ Χάσε Βάλουμ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 552 ζεύγη διδύμων που βρίσκονταν όλοι σε σταθερές ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ή ήταν έγγαμοι. Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήσεις για την ποιότητα των σχέσεών τους και υποβλήθηκαν σε γενετικά τεστ.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ποιότητα της σχέσης επηρεάζεται από μια παραλλαγή του γονιδίου AVPR1A, η οποία ονομάζεται RS3 334. Οι άνδρες γενικά φέρουν από κανένα έως δύο αντίγραφα αυτής της ποικιλίας, και όσο περισσότερα είναι τα αντίγραφα τόσο χαμηλότερη η ισχύς του δεσμού ενός άντρα με τη σύντροφό του.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του New Scientist, οι άνδρες με δύο αντίγραφα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι έγγαμοι, ενώ αν είχαν παντρευτεί ήταν πιο πιθανό να έχουν περάσει κάποια συζυγική κρίση.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν πάντως να εξετάσουν άμεσα το θέμα της απιστίας, καθώς τα δεδομένα είχαν συγκεντρωθεί για διαφορετική μελέτη και οι εθελοντές δεν είχαν απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο τα δεδομένα από πειράματα στον μίκρωτο υποδεικνύουν ότι το σύστημα της βαζοπρεσίνης συνδέεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και τον αλτρουισμό.

Επιπλέον, η γονιδιακή ποικιλία RS3 334 έχει βρεθεί να σχετίζεται με την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη του εναγκαλισμού», η οποία εκκρίνεται σε στιγμές οικειότητας, καθώς και με τη λειτουργία της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αποκρίσεις, όπως για παράδειγμα η εμπιστοσύνη.

Διαφορετική ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ενδιαφέρεται τώρα να εξετάσει το κατά πόσο ένα ρινικό σπρέι βαζοπρεσίνης επηρεάζει τη ζήλια και τον αλτρουισμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024