Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H γεωργία υπεύθυνη για σεξουαλικές ανωμαλίες στα βατράχια

H γεωργία υπεύθυνη για σεξουαλικές ανωμαλίες στα βατράχια

Οι βάτραχοι που ζουν κοντά σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας εμφανίζουν ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά λόγω παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, υποδεικνύει έρευνα στη Φλόριντα.

36

Οι βάτραχοι που ζουν κοντά σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας εμφανίζουν ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά λόγω παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, υποδεικνύει έρευνα στη Φλόριντα.

«Καθώς αυξάνεται η γεωργία αυξάνεται και ο αριθμός των ανωμαλιών» δήλωσε ο Λου Τζουλιέτ, καθηγητής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τη μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Αρκετές παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα παρασιτοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα μιμούνται τις ορμόνες των ζώων και μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος σε γυρίνους και βατράχους.

Είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η ανησυχητική παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο. Αλλα αίτια είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους και η εξάπλωση ενός μύκητα που προκαλεί το θάνατό τους.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν φρύνους του είδους Bufo marinus που συλλέχθηκαν από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της νότιας Φλόριντα.

Αν και πολλά αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση, ο τεράστιος και δηλητηριώδης Bufo marinus ευημερεί και εξαπλώνεται σε ξένες περιοχές, όπως η Αυστραλία όπου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.

Η έρευνα έδειξε ότι στις προαστιακές περιοχές της Φλόριντα οι φρύνοι είναι σχετικά υγιείς. Αντίθετα, σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας συχνά εμφανίζουν ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως συνύπαρξη ωοθηκών και όρχεων.

Τέτοια ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά είναι μάλιστα συχνότερα στους αρσενικούς φρύνους, ίσως επειδή τα φυτοφάρμακα μιμούνται τις θηλυκές ορμόνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι ακολουθεί με τον Έλληνα διεθνή που βρέθηκε «ντοπέ» – Το δεύτερο δείγμα και η ειδοποίηση της ομάδας του

Υπό την επήρεια σοκ το ελληνικό ποδόσφαιρο στο άκουσμα της είδησης πως κορυφαίος Έλληνας άσσος βρέθηκε «ντοπέ» στο ματς της Εθνικής με την Γεωργία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024