Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανακάμπτουν τα σχέδια πυρηνικής ενέργειας στις δύο άκρες του Ατλαντικού

Επανακάμπτουν τα σχέδια πυρηνικής ενέργειας στις δύο άκρες του Ατλαντικού

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από το ατύχημα, το 1979, στην Πενσυλβάνια, η πυρηνική ενέργεια, που προωθείται πλέον ως «πράσινη» ενέργεια, πραγματοποιεί τη μεγάλη επιστροφή της στις ΗΠΑ, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία.

28

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από το ατύχημα, το 1979, στην Πενσυλβάνια, η πυρηνική ενέργεια, που εδώ και χρόνια επικρίνεται από τους προμάχους της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά προωθείται πλέον ως «πράσινη» ενέργεια, πραγματοποιεί τη μεγάλη επιστροφή της στις ΗΠΑ, όπως δείχνει η προγραμματισμένη κατασκευή της πρώτης θερμοπυρηνικής μονάδας στην πολιτεία της Τζόρτζια και η άφιξη στην αμερικανική αγορά ενέργειας της γαλλικής Electricite de France.

Σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης που διενήργησε το ινστιτούτο Pew Research και του οποίου τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, έδειξε ότι το 44% των Αμερικανικών διάκεινται ευνοϊκά σε μία μεγαλύτερη πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό αντίστοιχης σφυγμομέτρησης που διενεργήθηκε το 2005, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν εχθρική στάση υποχώρησε, στο ίδιο διάστημα, από το 53% στο 48%.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Westinghouse Electric, αμερικανική θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Toshiba, γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε την παραγγελία για κατασκευή ενός σταθμού ατομικής ενέργειας με δύο αντιδραστήρες των 1.100 μεγαβάτ, πλησίον της Ογκάστα στην πολιτεία της Τζόρτζια.

«Η πυρηνική ενέργεια αναγνωρίζεται σήμερα ως μια καθαρή πηγή ενέργειας, ασφαλής και οικονομικά ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Westinghouse Electric Στιβ Τριτς, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υπερέβησαν τα 135 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μπαίνουν όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής κυβερνήσεων και καταναλωτών.

«Είναι συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, βρισκόμαστε προ των θυρών της αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας» στις ΗΠΑ, είπε ο πρόεδρος της Unistar LLC, κοινοπραξίας της με έδρα τη Βαλτιμόρη Costellation Energy και της Elecricite de France.

Η τελευταία αποστέλλει στις ΗΠΑ ομάδα στελεχών για την υλοποίηση προγράμματος της Unistar που αφορά την κατασκευή, μέχρι το 2015, σταθμού ατομικής ενέργειας EPR (αντιδραστήρας τρίτης γενιάς της γαλλικής Areva) στην πολιτεία του Μέριλαντ.

Αν και 104 σταθμοί ατομικής ενέργειας λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ, δεν καλύπτουν παρά το 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια εκεί, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα καλύπτουν περισσότερο από το 50%.

Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές τις μονάδες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αυξάνεται η επιθυμία για λιγότερο ρυπογόνα ενέργεια – χωρίς να συνυπολογιστεί η αύξηση των ενεργειακών τιμών – η λύση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς αποκτά σταδιακά προβάδισμα έναντι των ανησυχιών και αντιρρήσεων των πολέμιών της.

«Βλέπουμε να έρχονται στο προσκήνιο γενιές των οποίων η στάση δεν σφραγίστηκε από το Τσέρνομπιλ ή το Θρι Μάιλς Αϊλαντ», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας Σκοτ Πίτερσον.

Υπογράμμισε, επίσης, την έντονη δραστηριοποίηση σε επίπεδο διαφήμισης και σε επίπεδο ομάδων προώθησης συμφερόντων (λόμπι) υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ως «καθαρή» ενέργεια, μετά και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ήδη, 19 εταιρίες έχουν υποβάλει, από πέρυσι, αιτήσεις για κατασκευή θερμοπυρηνικών σταθμών και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες καθώς μπορούν, μετά την υπογραφή το 2005 του Energy Policy Act από τον πρόεδρο Μπους, να βασίζονται σε δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 18,5 δισ. δολαρίων και σε φορολογικές διευκολύνσεις 4 δισ. δολαρίων.

Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας δεν έρχεται μόνον από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και από την Ευρώπη. Την περασμένη Πέμπτη, η Ιταλία αποφάσισε να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια, αίροντας το εικοσαετές εμπάργκο. Μιλώντας σε σύσκεψη του συνδέσμου των Ιταλών εργοδοτών Confidustria, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κλαούντιο Σκαγιόλα εξήγγειλε την επικείμενη έναρξη κατασκευής πυρηνικών σταθμών τρίτης γενιάς, ώστε η χώρα να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας.

«Η εκτίμηση ότι, σε αυτό το στάδιο, επίκειται αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας είναι πρόωρη» υποστηρίζει, ωστόσο, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Ερευνας για την Πυρηνική Ενέργειας (NIRS) στις ΗΠΑ Μάικλ Μάριοτ. «Είναι καθαρή τρέλα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο νέων αντιδραστήρων ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε τα πυρηνικά απόβλητα από τους αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα», πρόσθεσε.

ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024