Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου βγαίνει από την κατάψυξη

Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου βγαίνει από την κατάψυξη

Θαλάσσιοι βιολόγοι στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν την απόψυξη του μεγαλύτερου καλαμαριού που έχει πιαστεί ποτέ, μήκους δέκα μέτρων και βάρους 450 κιλων, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για έναν από τους πλέον μυστηριώδεις κυνηγούς της αβύσσου.

36

Θαλάσσιοι βιολόγοι στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν την απόψυξη του μεγαλύτερου καλαμαριού που έχει πιαστεί ποτέ, μήκους δέκα μέτρων και βάρους 450 κιλων, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για έναν από τους πλέον μυστηριώδειςκατοίκους της αβύσσου.

Κανείς δεν έχει δει ένα ζωντανό κολοσσιαίο καλαμάρι (Mesonychoteuthis hamiltoni) στο φυσικό του περιβάλλον και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εξέταση του δείγματος, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη, θα δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής του. Το τεράστιο κεφαλόποδο καταδύεται σε βάθος έως 2.000 μέτρων και θεωρείται δραστήριος και επιθετικός θηρευτής.

Το κολοσσιαίο καλαμάρι ζει κοντά στην Ανταρκτική και δεν σχετίζεται με το μικρότερο γιγάντιο καλαμάρι που απαντάται γύρω από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο κολοσσός, με μάτια σε μέγεθος πιατέλας, πιάστηκε τυχαία πέρυσι το Φεβρουάριο από ψαράδες στη Θάλασσα του Ρος. Το καλαμάρι έτρωγε ένα ψάρι 30 κιλών που είχε πιαστεί στο αγγίστρι όταν τραβήχτηκε μέχρι την επιφάνεια από βάθος 1.800 μέτρων.

Οι αλιείς κατάλαβαν ότι είχαν κάτι σπάνιο στα χέρια τους και το κατέψυξαν επιτόπου πριν το παραδώσουν στο εθνικό μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, Te Papa Tongarewa, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Οι επιστήμονες είχαν τότε σχολιάσει ότι αν το καλαμάρι κοβόταν, οι ροδέλες θα ήταν σε μέγεθος λάστιχων για τρακτέρ και θα είχαν γεύση αμμωνίας, ένα συστατικό της σάρκας του.

Το καλαμάρι βγήκε από την κατάψυξη τη Δευτέρα και τοποθετήθηκε σε μια δεξαμενή με διάλυμα αλατιού για να ξεπαγώσει. Την Τρίτη οι επιστήμονες πρόσθεσαν πάγο για να καθυστερήσουν την απόψυξη ώστε το εξωτερικό να μην αρχίσει να σαπίζει πριν ξεπαγώσει το εσωτερικό.

Το ράμφος του καλαμαριού έχει ήδη αποκαλυφθεί και το κατώτερο τμήμα του μετρήθηκε στα 43 με 45 χιλιοστά. Τα αντίστοιχα τμήματα του ράμφους κολοσσιαίων καλαμαριών που έχουν βρεθεί στα στομάχια φυσητήρων φαλαινών είχαν μήκος έως και 49 εκατοστά, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το πλάσμα φτάνει σε μήκος έως και τα 14 μέτρα, μαζί με τα πλοκάμια.

Ο τελικός προορισμός του κολοσσού θα είναι μια δεξαμενή με φορμόλη στο μουσείο.

Η διαδικασία απόψυξης μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο από τον ιστοχώρο του μουσείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024