Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε μικρόβιο αποδίδεται η εξαφάνιση των μελισσών στην Ελλάδα

Σε μικρόβιο αποδίδεται η εξαφάνιση των μελισσών στην Ελλάδα

Οι θάνατοι των μελισσών που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τη μυστηριώδη διαταραχή που πλήττει τα μελίσσια άλλων χωρών. Οφείλονται σε ένα πρωτόζωο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 και διαδίδεται ανεξέλεγκτο, αναφέρουν ειδικοί στο Βήμα.

36

Οι θάνατοι των μελισσών που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τη μυστηριώδη διαταραχή που πλήττει τα μελίσσια άλλων χωρών. Οφείλονται σε ένα πρωτόζωο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 και διαδίδεται ανεξέλεγκτο, αναφέρουν ειδικοί στο Βήμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Α.Θρασυβούλου, καθηγητή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ, αιτία είναι το πρωτόζωο Νosema ceranae που προκαλεί τη νοζεμίαση και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μέλισσες που νοσούν δεν έχουν συμπτώματα και πεθαίνουν εκτός κυψέλης. Οπότε σταδιακά τα σμήνη εξαφανίζονται και η κυψέλη ερημώνει. «Θεραπεία δεν υπάρχει» επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου. «Εχουμε δοκιμάσει στο εργαστήριο ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην Ευρώπη, οτιδήποτε είναι φιλικό για τις μέλισσες, όπως το σκόρδο και άλλα σκευάσματα. Αλλά κανένα δεν ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της νέας μορφής νοζεμίασης».

«Οι αιτίες είναι πολλές, σίγουρα όμως συνέβαλε και το Νosema ceranae» εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γ. Κράγιας. Φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μελίσσια της Πελοποννήσου, ενώ στο σύνολο της χώρας η ετήσια παραγωγή μειώθηκε στο μισό -από 15.000 τόνους σε 8.000 τόνους το 2007.

Το φαινόμενο δεν απειλεί μόνο την παραγωγή μελιού, αλλά και τη γεωργία, καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν πολλά καλλιεργούμενα φυτά, όπως εσπεριδοειδή, μηλιές, ροδακινιές, κερασιές, καρυδιές, σόγια, σπαράγγια, μπρόκολα, σέλινα, αγγουριές κά.

Πάντως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου σε πολλές πολιτείες οι μέλισσες έχουν μειωθεί έως και κατά 90% λόγω της μυστηριώδους Διαταραχής Κατάρρευσης Αποικίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τα αίτια αυτής της νέας διαταραχής.

Στην περίπτωση της νοζεμίασης, ημοναδική ουσία που αποδεικνύεται αποτελεσματική είναι η φουμακιλίνη, ένα αντιβιοτικό του οποίου η χρήση στη μελισσοκομεία απαγορεύεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Στην Ισπανία και στη Βρετανία πήραν την απόφαση να χορηγήσουν φουμακιλίνη στις άρρωστες μέλισσες. Οταν δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές των χωρών να επιτρέψουν τη χορήγηση άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων με ευθύνη των κτηνιάτρων» αναφέρει ο κ. Θρασυβούλου.

Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη, δεδομένου ότι η φουμακιλίνη θα μπορούσε να περάσει στο μέλι.

Τα μελίσσια, εξάλλου, απειλούνται και από τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024