Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά στον Ήλιο

Σεισμοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά στον Ήλιο

Οι ηλιακές εκλάμψεις προκαλούν δονήσεις που εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του Ήλιου, «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ολόκληρη η Γη δονείται για εβδομάδες έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό», επιβεβαίωσαν έπειτα από δεκαετίες οι αστροφυσικοί.

36

Οι ηλιακές εκλάμψεις προκαλούν δονήσεις που εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του Ήλιου, επιβεβαίωσαν έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών οι αστροφυσικοί.

Οι ταλαντώσεις που προκαλεί η εκτίναξη τεράστιων ποσοτήτων αερίου εξαπλώνονται στο άστρο «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ολόκληρη η Γη δονείται για εβδομάδες έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό» σχολιάζουν στο Nature.com οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ααρχους.

Το γεγονός ότι τα εξωτερικά στρώματα του Ήλιου ταλαντώνονται είναι γνωστό εδώ και καιρό, και μάλιστα υπάρχει για τη μελέτη τους ο κλάδος της Ηλιοσεισμολογίας. Οι ταλαντώσεις αυτές γενικά οφείλονται στην μετακίνηση διάπυρου υλικού ανάμεσα στα διαφορετικά στρώματα του άστρου.

Ωστόσο η υπόθεση των ηλιακών σεισμών, ενός διαφορετικού φαινομένου που είχε προταθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, παρέμενε ως σήμερα ανεπιβεβαίωτη.

Εκλάμψεις

Ο Κρίστοφερ Κάροφ και ο Χανς Κιέλντσεν χρησιμοποίησαν δεδομένα των δορυφόρων SOHO και GOES που παρατηρούν τον Ήλιο. Εστιάστηκαν στις περιοχές της ηλιακής επιφάνειας όπου εκδηλώνονται εκλάμψεις, πίδακες που στέλνουν γιγάντιες ποσότητες πλάσματος στο Διάστημα.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ιδιαίτερα συχνές γύρω από τις ηλιακές κηλίδες και μάλιστα ακολουθούν τον ίδιο 11ετή κύκλο δραστηριότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δονήσεις υψηλής συχνότητας ολόκληρου του Ήλιου ήταν εντονότερες όταν οι εκλάμψεις βρίσκονταν σε έξαρση.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δονήσεις από τις εκλάμψεις διαδίδονται στο άστρο, περίπου όπως εξαπλώνονται οι κυματισμοί γύρω από μια πέτρα που πέφτει στο νερό.

Οι δονήσεις δεν καταγράφηκαν άμεσα αλλά έγιναν αντιληπτές ως στιγμιαίες μετατοπίσεις στο μήκος κύματος της ακτινοβολίας που εκπέμπει ο Ήλιος.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο Astrophysical Journal Letters, οι αστροφυσικοί προτείνουν ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να αναγνωριστούν για πρώτη φορά εκλάμψεις και κηλίδες και σε άλλα άστρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024