Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H προώθηση των βιοκαυσίμων θα φέρει ελλείψεις σε τρόφιμα, εκτιμά η Nestle

H προώθηση των βιοκαυσίμων θα φέρει ελλείψεις σε τρόφιμα, εκτιμά η Nestle

Η χρήση καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι για την παραγωγή βιοκαυσίμων θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια σε τρόφιμα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου. Χαρακτήρισε μάλιστα ηθικά απαράδεκτες τις επιδοτήσεις βιοκαυσίμων.

36

Η χρήση καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι για την παραγωγή βιοκαυσίμων θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια σε τρόφιμα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου.

«Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βιοκαύσιμα για να καλύψουμε το 20% της αυξανόμενης ζήτησης σε προϊόντα πετρελαίου, δεν θα μείνει τίποτα να φάμε» δήλωσε Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάτε.

«Η διάθεση τεράστιων επιδοτήσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι ηθικά απαράδεκτη και ανεύθυνη» είπε μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Καθώς οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών επεκτείνονται σε αρκετές χώρες του κόσμου, η γη και το νερό για την καλλιέργεια τροφίμων όλο και μειώνονται, εξήγησε ο Μπράμπεκ, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και ο Ζαν Ζιγκλέρ, ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή. Μιλώντας πέρυσι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζιγκλέρ είχε ζητήσει πενταετές μορατόριουμ στα προγράμματα ανάπτυξης βιοκαυσίμων προκειμένου να αποφευχθούν «φρικτές» ελλείψεις σε τρόφιμα.

Εκπρόσωποι χωρών που δραστηριοποιούνται στα βιοκαύσιμα, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, αμφισβήτησαν την πρόβλεψη του Ζιγκλέρ.

Αρκετοί ακόμα επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα ότι τα βιοκαύσιμα όχι μόνο δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται, αλλά αντίθετα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και στο περιβάλλον.

Στην αμερικανική αγορά, οι τιμές του αραβόσιτου και του σιταριού έχουν ήδη ανέβει, ενώ στην Ινδονησία τεράστιες εκτάσεις ζούγκλας δίνουν τη θέση τους σε καλλιέργειες για την παραγωγή φοινικέλαιου.

Θορυβημένη από τα νεώτερα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει αναθεωρήσει προς τα κάτω το στόχο του 10% που είχε θέσει για την ποσόστωση των βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης έως το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024