Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ αμφισβητεί τις επιπτώσεις των πρόσθετων τροφίμων στα παιδιά

Η ΕΕ αμφισβητεί τις επιπτώσεις των πρόσθετων τροφίμων στα παιδιά

Η περυσινή βρετανική μελέτη που έδειχνε ότι ορισμένα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά δεν επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση δεν αλλάζει.

36

Η περυσινή βρετανική μελέτη που έδειχνε ότι ορισμένα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά δεν επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Η Αρχή, με έδρα την Πάρμα της Ιταλίας, αναφέρει ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να αλλάξει την αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση των εν λόγω χρωστικών και συντηρητικών.

Το 2007, υπενθυμίζει το Reuters, ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, είχε δημοσιεύσει μελέτη σε 300 παιδιά σύμφωνα με την οποία

ορισμένα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα υπερκινητικότητας σε μικρές ηλικίες.

Με τη βοήθεια παιδοψυχιάτρων, αλλεργιολόγων και στατιστικολόγων, η Αρχή καταλήγει τώρα στο συμπέρασμα ότι η βρετανική μελέτη πάσχει από «σημαντικές αβεβαιότητες» και «προσφέρει περιορισμένες μόνο ενδείξεις ότι το μείγμα πρόσθετων που εξετάστηκε είχε μικρή επίπτωση στην κινητικότητα και την προσοχή ορισμένων παιδιών».

Η Αρχή θεωρεί ότι ορισμένα άτομα ίσως παρουσιάζουν ευαισθησία στα εν λόγω πρόσθετα, ωστόσο «δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι αυτή η ευαισθησία στον γενικό πληθυσμό».

Ανεξάρτητα από τη βρετανική μελέτη, η Αρχή επανεξετάζει όλες τις χρωστικές τροφίμων κατά περίπτωση και οι ουσίες που ενοχοποιεί η βρετανική μελέτη περιλαμβάνονται σε αυτή την επανεξέταση.

Τα πρόσθετα που εξετάστηκαν είναι οι χρωστικές Ε110 (κίτρινο-πορτοκαλί S), Ε122 (καρμοϊζίνη), Ε102 (ταρτραζίνη), Ε124 (πονσώ 4R) , E104 (κίτρινο κινολίνης), Ε129 (ερυθρό Allura AC) και το συντηρητικό Ε211 (βενζοϊκό νάτριο).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024