Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχής η επιχείρηση κατάρριψης του ανεξέλεγκτου κατασκοπευτικού δορυφόρου

Επιτυχής η επιχείρηση κατάρριψης του ανεξέλεγκτου κατασκοπευτικού δορυφόρου

Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχε καταστεί ανεξέλεγκτος και απειλούσε να συντριβεί στη Γη. H Κίνα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν με καχυποψία το γεγονός, θεωρώντας ότι πρόκειται για επίδειξη τεχνολογίας κατάρριψης δορυφόρων.

28

Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε τον αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχε πάψει να λειτουργεί και είχε καταστεί ανεξέλεγκτος, απειλώντας να συντριβεί στη Γη με τη δεξαμενή τοξικών καυσίμων του.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι τακτικός πύραυλος SM-3 που εκτοξεύθηκε από το καταδρομικό AEGIS, USS Lake Erie, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 05.26 ώρα Ελλάδας, έπληξε το δορυφόρο US 193 σε ύψος 283 χιλιομέτρων.

«Ένα δίκτυο αισθητήρων στο έδαφος, τον αέρα, τη θάλασσα και το Διάστημα επιβεβαιώνει ότι ο αμερικανικός στρατός αναχαίτισε δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης ο οποίος είχε πάψει να λειτουργεί και πλησίαζε να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης», αναφέρει το Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, σε μέγεθος μικρού λεωφορείου, μετέφερε σχεδόν μισό τόνο του τοξικού καυσίμου υδραζίνη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πετύχαμε το δορυφόρο. Είμαστε επίσης αρκετά σίγουροι ότιπετύχαμε τη δεξαμενή» δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο ναύαρχος Τζέιμς Κάρτραϊτ, υπαρχηγός των γενικών επιτελείων. Τα συστήματα που παρακολοθούσαν την επιχείρηση κατέγραψαν μια έκρηξη και ένα σύννεφο αερίου που θα μπορούσε να αντιστοιχεί στην υδραζίνη.

Ο Κάρτραϊτ πρόσθεσε ότι «λόγω του σχετικά χαμηλού ύψους στο οποίο βρισκόταν ο δορυφόρος όταν επλήγη, τα θραύσματα θα αρχίσουν να εισέρχονται αμέσως στη γήινη ατμόσφαιρα».

Εντούτοις, «σχεδόν όλα τα θραύσματα θα καούν μόλις εισέλθουν στην ατμόσφαιρα μέσα σε 24 ως 48 ώρες και τα υπόλοιπα θραύσματα αναμένεται να εισέλθουν μέσα σε 40 ημέρες».

Το απόγευμα της Πέμπτης το Πεντάγωνο παρουσίασε νέες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα θραύσματα είναι υπερβολικά μικρά για να δημιουργούν ανησυχία.

O πύραυλος SM-3 δεν περιείχε γόμωση, καθώς η κινητική του ενέργεια (είχε ταχύτητα περίπου 22.000μίλια την ώρα)ήταν αρκετή από μόνη της για την καταστροφή του βάρους σχεδόν 2,5 τόνων στόχου.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η κατάρριψη γίνεται για λόγους ασφάλειας, ωστόσο Ρωσία και Κίνα ανησυχούν ότι πρόκειται για επίδειξη της αμερικανικής τεχνολογίας στην κατάρριψη δορυφόρων.

Η Κίνα είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις όταν δοκίμασε με επιτυχία πέρυσι πυραυλικό σύστημα καταστροφής δορυφόρου.

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε όχι μόνο για το ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης του διαστήματος αλλά και για τη διασπορά συντριμμιών σε τροχιά τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο διαστημικές αποστολές και ξένους δορυφόρους.

Ρωσία και Κίνα κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ να υπογράψουν συμφωνία για τη μη χρήση διαστημικών όπλων, πρόταση που δεν έχει γίνει δεκτή.

«Η Κίνα παρακολουθεί από κοντά πιθανές επιπτώσεις, για την ασφάλεια του διαστήματος και για τις ενδιαφερόμενες χώρες, που προκλήθηκαν από την αμερικανική ενέργεια», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβασθούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να παράσχουν σύντομα στη διεθνή κοινότητα τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024