Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προϊστορικό παχύδερμο επιστρέφει στα Γρεβενά

Προϊστορικό παχύδερμο επιστρέφει στα Γρεβενά

Το πιστό ομοίωμα ενός αρσενικού, μεσήλικου μαστόδοντα που πέθανε στα Γρεβενά πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια παρουσιάζεται στο κοινοτικό κατάστημα της πόλης μαζί με τους χαυλιόδοντές του, τους μεγαλύτερους που βρέθηκαν ποτέ.

36

Το πιστό ομοίωμα ενός αρσενικού, μεσήλικου μαστόδοντα που πέθανε στα Γρεβενά πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια εκτίθεται στην πόλη μαζί με τους χαυλιόδοντές του, τους μεγαλύτερους που βρέθηκαν ποτέ.

«Οι χαυλιόδοντες, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο» σχολίασε η Ευαγγελία Τσουκαλά, καθηγήτρια του ΑΠΘ και επικεφαλής των ανασκαφών που συνεχίζονται εδώ και 17 χρόνια.

Η Δρ Τσουκαλά θα μιλήσει την Κυριακή σε ημερίδα που οργανώνει η Νομαρχία των Γρεβενών υπό την αιγίδα του τομέα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα Προϊστορικοί γίγαντες στα Γρεβενά.

Oι μαστόδοντες ήταν προβοσκιδωτά ζώα που εμφανίστηκαν πριν από περίπου τέσσερα εκατ. χρόνια και εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από τρία εκατ. χρόνια, ενώ στην Αμερική επιζούσαν μέχρι σχετικά πρόσφατα, πριν από 10.000 χρόνια.

Τα γιγάντια ζώα έμοιαζαν αρκετά με τα τριχωτά μαμούθ και λιγότερο με τους ελέφαντες, ωστόσο δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τους ελεφαντίδες.

hspace=4Το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων στην περιοχή των Γρεβενών, μήκους 4,39 μέτρων, ανακαλύφθηκε το 1997 και μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Guinness. Πέρυσι, ήρθαν στο φως δύο ακόμα μακρύτεροι χαυλιόδοντες (ένθετη), καθώς και η κάτω γνάθος και άλλα οστά του ίδιου ζώου.

Τα οστά ανήκαν σε έναν γίγαντα του είδους Mammut borsoni με ύψος 3,5 μέτρα στον ώμο και βάρος γύρω στους έξι τόνους. «Πρόκειται για ένα αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, όπως προκύπτει από τα δόντια της γνάθου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Η γεωλογική ηλικία του υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατ. χρόνια» αναφέρει η Δρ Τσουκαλά.

Αλλα ζώα της εποχής εκείνης που συνόδευαν το γίγαντα ήταν ρινόκεροι, τάπιροι (συγγενείς των ρινόκερων με κολοβή προβοσκίδα), μαχαιρόδοντα αιλουροειδή, αρκούδες, ιππάρια (μικρόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους), γαζέλες, ελάφια, αγριόχοιροι και ένας άλλος μαστόδοντας του γένους Anancus).

Τα ευρήματα φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια στους χώρους του πρώην κοινοτικού καταστήματος της Μηλιάς Γρεβενών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί ένα πιστό ομοίωμα του αρσενικού με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο. Κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1 προς 10 από πολυεστερική ρητίνη με επικεφαλής τον Ολλανδό ειδικό Ρεμί Μπάκερ.

Απώτερος στόχος η κατασκευή ομοιώματος σε φυσικό μέγεθος.

Στην ημερίδα της Κυριακής (18.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Νομαρχίας Γρεβενών) θα μιλήσουν οι Ντικ Μολ και Βίλρι Βαν Λόκχεμ, επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, η επικεφαλής της ανασκαφής, Ευαγγελία Τσουκαλά, και η Μαρία Κατσικιώρη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024