Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη ζητά ο Δρ Ουότσον μετά τις δηλώσεις του για τους μαύρους

Συγγνώμη ζητά ο Δρ Ουότσον μετά τις δηλώσεις του για τους μαύρους

«Καταντροπιασμένος» δήλωσε ο Τζέιμς Ουότσον, πατέρας του DNA, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την κατώτερη νοημοσύνη των μαύρων.  Αν και οι γνωστοί του υποστηρίζουν ότι δεν είναι ρατσιστής, ο Νομπελίστας έχει κι άλλα προκλητικά σχόλια στο ενεργητικό του.

36

«Καταντροπιασμένος» δήλωσε ο Τζέιμς Ουότσον, πατέρας του DNA, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οιδηλώσεις του γιατην κατώτερη νοημοσύνη των μαύρων.

Αν και οι γνωστοί του υποστηρίζουν ότι δεν είναι ρατσιστής, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός βιολόγος έχει κι άλλα προκλητικά σχόλια στο ενεργητικό του.

Και η απολογία του Ουότσον δεν ήταν αρκετή για τον εργοδότη του, το εργαστήριο Cold Spring Harbor στις ΗΠΑ, το οποίο την Παρασκευή ανακοίνωσε πως τον θέτει σε διαθεσιμότητα.

«Είμαι καταντροπιασμένος γι αυτό που συνέβη» αναφέρει ο βιολόγος σε δήλωσή του που δόθηκε στο Associated Press από τον εκδότη του στη Βρετανία. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορούσα να έχω δηλώσει αυτά που φέρομαι να έχω δηλώσει. Μπορώ σίγουρα να καταλάβω γιατί ο κόσμος, έχοντας διαβάσει αυτές τις δηλώσεις, αντέδρασεόπως αντέδρασε».

»Σε όλους όσους εξήγαγαν το συμπέρασμα από τα λόγια μου ότι η Αφρική, ως ήπειρος, είναι κατά κάποιο τρόπο γενετικά κατώτερη, μπορώ μόνο να απολογηθώ ειλικρινά. Δεν ήταν αυτό που εννοούσα. Και πιο σημαντικό από τη δική μου άποψη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση σε μια τέτοια άποψη».

Δεν είναι σαφές αν ο Ουότσον υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά.

Σάλος

Το θέμα ξεκίνησε την Κυριακή, όταν οι Sunday Times του Λονδίνου δημοσίευσαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο 79χρονος Ουότσον δήλωσε πως είναι «κατά βάθος απαισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής».

«Οι κοινωνικές πολιτικές μας βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυΐα τους είναι η ίδια με τη δική μας, ενώ όλες οι έρευνες λένε πως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα» εξήγησε στην εφημερίδα. Συνεχίζοντας ανέφερε πως «όσοι έχουν να κάνουν με μαύρους υπαλλήλους διαπιστώνουν πως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα».

Οι αντιδράσεις ήταν οργισμένες και μαζικές. Το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου ματαίωσε προγραμματισμένη ομιλία του Ουότσον και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εξέφρασε την αντίθεσή της στα «ρατσιστικά σχόλια».

Προκλητικές δηλώσεις

Στις ΗΠΑ, ο έγκριτος Δρ Φράνσις Κόλινς,διευθυντής τουΕθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Γονιδιώματος,δήλωσε πως ο παλιός του φίλος Τζέιμς Ουότσον δεν είναι ρατσιστής, απλώς αρέσκεται στονα κάνει «ακραίες» δηλώσεις για να «προκαλέσει την κοινωνία».

«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είναι ρατσιστής» δήλωσε και ο Βίκτορ ΜακΕλένι, βιογράφος του Ουότσον και γνωστός του για 45 χρόνια.

Πάντως ο Ουότσον έχει κάνει και στο παρελθόν προκλητικά σχόλια που αφορούν την επιστήμη και την κοινωνία. Το 2000, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, είχε δηλώσει πως η σεξουαλική ορμή συνδέεται με το χρώμα του δέρματος. «Γι΄αυτό λέμε Λατίνοι εραστές» φέρεται να είπε. «Δεν έχετε ακούσε ποτέ για τον Αγγλο εραστή. Μόνο για τον Αγγλο ασθενή».

Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Avoid Boring People (Αποφύγετε τους βαρετούς ανθρώπους) ο Ουότσον υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται οι διανοητικές ικανότητες κάθε λαού να ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική του εξάπλωση και την εξελικτική του ιστορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024