Έγκαιρη προειδοποίηση

Απλή αιματολογική εξέταση προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Απλή αιματολογική εξέταση προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Το τεστ μπορεί να δείξει αν τα ήπια κενά μνήμης είναι προπομπός της Αλτσχάιμερ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Λονδίνο

Μια απλή εξέταση αίματος φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει δύο με έξι χρόνια νωρίτερα ποιοι ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, τα επίπεδα 18 πρωτεΐνών του αίματος αλλάζουν στα πρώιμα στάδια της νόσου, και οι μεταβολές αυτές μπορούν να μετρηθούν ώστε να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου με ακρίβεια 90%.

Το τεστ, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, προορίζεται για ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ήπια κενά μνήμης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί σήμερα να διαγνωστεί επισήμως μόνο μετά θάνατο, με εξέταση του ίδιου του εγκεφάλου. Στους ζώντες ασθενείς, οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη νόσο έμμεσα, αποκλείοντας άλλες μορφές άνοιας, για παράδειγμα λόγω όγκου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αλκοολισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόνι Ουίς-Κόρει του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εξέτασαν δείγματα αίματος από 259 άτομα, ασθενείς και μη, αναζητώντας ίχνη της νόσου σε 120 πρωτεΐνες του αίματος οι οποίες μεσολαβούν στην επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του αίματος.

Η ανάλυση αποκάλυψε 18 πρωτεΐνες των οποίων τα επίπεδα μεταβάλλονται στα άτομα με πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Έδειξε επίσης ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστέλλει τα συστήματα ανανέωσης του αίματος καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ινστιτούτα μελέτης της άνοιας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και από την εταιρεία Satoris, την οποία ίδρυσε ο Δρ Ουίς-Κόρεϊ για να αξιοποιήσει εμπορικά την ανακάλυψη.

Πάντως για να κυκλοφορήσει το τεστ στην αγορά τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες έρευνες.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη