Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέος ιός στη λίστα των υπόπτων για τον αφανισμό των μελισσών

Νέος ιός στη λίστα των υπόπτων για τον αφανισμό των μελισσών

Γενετικοί ντεντέκτιβ έχουν έναν ακόμα ύποπτο για τη μυστηριώδη διαταραχή που αποδεκατίζει τις μέλισσες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες: έναν ιό που αναγνωρίστηκε πρόσφατα στο Ισραήλ και πιθανώς εισήχθη στην Αμερική.

36

Γενετικοί ντεντέκτιβ έχουν έναν ακόμα ύποπτο για τη μυστηριώδη διαταραχή που αποδεκατίζει τις μέλισσες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες: έναν ιό που αναγνωρίστηκε πρόσφατα στο Ισραήλ και πιθανώς εισήχθη στην Αμερική.

Αν και ο ιός είναι μάλλον απίθανο να προκαλεί μόνος του τη λεγόμενη «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας» (CCD), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς καθιστά τα μελίσσια πιο ευάλωτα. Γονίδια του ιού εντοπίστηκαν σε δείγματα από τις πληγείσες αποικίες και οι στατιστικές αναλύσεις δείχνουν ότι σχετίζεται με τη CCD.

«Τουλάχιστον έχουμε τώρα ένα στοιχείο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε», δήλωσε ο Δρ Ίαν Λίπκιν, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Science. Επόμενο βήμα του ερευνητή θα είναι να μολύνει αποικίες με τον ιό για να εξετάσει τα αποτελέσματα.

Ο «ισραηλινός ιός οξείας παράλυσης» (IAPV) αναγνωρίστηκε στο Ισραήλ το 2004, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές της διαταραχής στις ΗΠΑ.

Η CCD έχει προσβάλλει το 23 έως 90 τοις εκατό των εμπορικών μελισσιών στις ΗΠΑ, ενώ μαζικές απονεκρώσεις αποοκιών έχουν αναφερθεί και στην Αυστραλία και την Ευρώπη.

Εκτός από τον IAPV, η λίστα των υπόπτων περιλαμβάνει το παράσιτο της βερόασης των μελισσών, τα γεωργικά φάρμακα, την ακτινοβολία των κινητών, καθώς και το στρες από τα ταξίδια -ολόκληρα μελίσσια μεταφέρονται από μέρος σε μέρος για να επικονιάσουν εμπορικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας κατά περίπου 15 δισ. δολάρια το χρόνο στην αμερικανική γεωργία.

Η εμφάνιση της CCD συμπίπτει χρονικά όχι μόνο με την αναγνώριση του ιού IAPV αλλά και με τις πρώτες αμερικανικές εισαγωγές μελισσών από την Αυστραλία. Τώρα, η Αυστραλία διερευνάται ως πιθανή πηγή του ιού. Πρόκειται για ειρωνία, καθώς οι εισαγωγές άρχισαν για να αυξηθούν οι αμερικανικοί πληθυσμοί που είχαν πληγεί από τη βερόαση.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024