Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καναδικό λογισμικό δεν μπορεί να ηττηθεί στη ντάμα

Καναδικό λογισμικό δεν μπορεί να ηττηθεί στη ντάμα

Έχοντας συμπληρώσει 18 χρόνια εξετάζοντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στην ντάμα, το πρόγραμμα Chinook είναι πλέον αήττητο στο πανάρχαιο παιχνίδι, καθώς είναι αποδεδειγμένο μαθηματικά ότι μπορεί να φέρει τουλάχιστον ισοπαλία με οποιονδήποτε αντίπαλο.

36

Έχοντας συμπληρώσει 18 χρόνια εξετάζοντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στην ντάμα, το πρόγραμμα Chinook είναι πλέον αήττητο στο πανάρχαιο παιχνίδι, καθώς είναι αποδεδειγμένομαθηματικά ότι μπορεί να φέρει τουλάχιστον ισοπαλία με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η ομάδα του Τζόναθαν Σάεφερ, καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, αναφέρει την Παρασκευή στο έγκριτο περιοδικό Science ότι κατάφερε να για πρώτη φορά να «επιλύσει» το παιχνίδι της ντάμας.

Το Chinook έγινε το 1994 το πρώτο λογισμικό που κακέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ντάμας. Παρέμεινε μάλιστα παγκόσμιος πρωταθλητής έως το 1997, οπότε αποσύρθηκε από τη διοργάνωση.

Έκτοτε, τοπρόγραμμα συνέχισε να βελτιώνεται ώστε να γίνει παντελώς αήττητο.

Προκειμένου να επιλύσουν το παιχνίδι, οι ερευνητές ξεκίνησαν από το τέλος του παιχνιδιού, όταν πλέον έχει μείνει μόνο ένα πούλι στη σκακιέρα. Στη συνέχεια εξέτασαν κάθε πιθανή θέση με δύο πούλια, στη συνέχεια με τρία, και συνέχισαν με όλες τις πιθανές θέσεις για δέκα πούλια στη σκακιέρα.

Κάθε συνδυασμός ανάμεσα σε δέκα πούλια δίνει 39 τρισεκατομμύρια πιθανές θέσεις για το τέλος του παιχνιδιού, τις οποίες το Chinook υπολογίζει όλες.

Όταν η παρτίδα αρχίζει, το λογισμικό δεν αρχικά δεν χρειάζεται να καταβάλλει καμία προσπάθεια. Η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν έχει σημασία μέχρι να έχουν μείνει μόνο δέκα πούλια στο τραπέζι, ανεξαρτήτως θέσεων και συνδυασμών. Από το σημείο αυτό και μετά, το λογισμικό είναι αδύνατο να κάνει λάθος και στη χειρότερη περίπτωση φέρνει ισοπαλία.

Δεδομένου ότι το λογισμικό δεν υπολογίζει όλα τα πιθανά αποτελέσματα από την αρχή του παιχνιδιού, η επίλυση της ντάμας που παρουσίασαν οι ερευνητές είναι στην πραγματικότητα «ασθενής».

Μια«ισχυρή επίλυση», που υπολογίζει όλους τους συνδυασμούς από την αρχή του παιχνιδιού, είναι θεωρητικά εφικτή, ωστόσο κανένας υπολογιστής στον κόσμο δεν είναι αρκετά ισχυρός για να την φέρει εις πέρας.

Όσον αφορά το σκάκι, η επίλυση του προβλήματος φαίνεται πρακτικά ανέφικτη, καθώς ο αριθμός των δυνατών συνδυασμός είναι πραγματικά αστρονομικός. Τα σημερινά προγράμματα που παίζουν σκάκι αποδεικνύονται συχνά καλύτερα από τους παγκόσμιους πρωταθλητές, ωστόσο δεν υπολογίζουν όλους τους συνδυασμούς, αλλά ακολουθούν γενικούς κανόνες που είναι σωστοί στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι όλες.

Το Chinook δεν είναι το μόνο επίτευγμα του Σάεφερ. Την επόμενη εβδομάδα, ένα άλλο πρόγραμμα της ομάδας του, με την ονομασία Polaris, θα αναμετρηθεί στο πόκερ με δύο επαγγελματίες σε ένα διαγωνισμό στο Βανκούβερ με έπαθλο 50.000 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024