Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αδύναμη όσφρηση μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ

Η αδύναμη όσφρηση μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ

Η δυσκολία στην αναγνώριση συνηθισμένων οσμών, όπως το λεμόνι και η κανέλα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Ατλσχάιμερ, δείχνουν νέα πειράματα. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγνωστικά τεστ «ξύστε και μυρίστε».

36

Η δυσκολία στην αναγνώριση συνηθισμένων οσμών, όπως το λεμόνι και η κανέλα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Ατλσχάιμερ, δείχνουν πειράματα σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγνωστικά τεστ «ξύστε και μυρίστε».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Rush στο Σικάγο γνώριζαν ήδη ότι οι δομικές αλλοιώσεις της νόσου εμφανίζονται πρώτα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όσφρηση.

Στην πενταετή έρευνα, που δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry, περίπου 600 υγιείς εθελοντές 54 έως 100 ετών κλήθηκαν να αναγνωρίσουν 12 οικείες μυρωδιές, όπως λεμόνι, μπανάνα, μαύρο πιπέρι, κανέλα, βενζίνη και σαπούνι. Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά νοητικών τεστ, τα οποία επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο για μια πενταετία.

Στο διάστημα αυτό, περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών παρουσίασε ήπια νοητική έκπτωση, ενώ ορισμένοι εκδήλωσαν τη σοβαρότερη νόσο του Ατλσχάιμερ.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όσοι είχαν κάνει τέσσερα ή περισσότερα λάθη στο αρχικό τεστ όσφρησης ήταν 50% πιο πιθανό να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης. Η δυσκολία στην αναγνώριση οσμών φάνηκε επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η δυσλειτουργία της όσφρησης μπορεί να είναι πρώιμη εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ» γράφουν οι ερευνητές.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η εξασθένιση της όσφρησης μπορεί να προκληθεί από πολλούς άλλους παράγοντες και δεν υποδηλώνει απαιραίτητα κίνδυνο άνοιας. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι ηλικιωμένοι καλά θα κάνουν να αναφέρουν στον γιατρό τους τυχόν προβλήματα όσφρησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024