Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποδοτικότερο βιοκαύσιμο παράγεται από σάκχαρα φρούτων

Αποδοτικότερο βιοκαύσιμο παράγεται από σάκχαρα φρούτων

Αμερικανοί χημικοί πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο στα βιοκαύσιμα, μετατρέποντας τη φρουκτόζη των φρούτων σε ένα υγρό καύσιμο που δίνει 40% περισσότερη ενέγεια από ό,τι η αιθανόλη.

36

Αμερικανοί χημικοί πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο στα βιοκαύσιμα, μετατρέποντας τη φρουκτόζη των φρούτων σε ένα υγρό καύσιμο που δίνει 40% περισσότερη ενέγεια από ό,τι η αιθανόλη.

«Υπάρχουν ακόμα μερικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να παράξουμε υγρό καύσιμο κίνησης από βιομάζα το οποίο έχει παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα με το πετρέλαιο» δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Ντούμεσικ, μηχανικός καυσίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Η έρευνά του παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature.

Το μόνο βιοκαύσιμο για οχήματα που παράγεται σήμερα σε μεγάλες ποσότητες είναι η αιθανόλη (οινόπνευμα), η οποία συνήθως προέρχεται από βιομάζα καλαμποκιού ή σακχαρότευτλου. Η κυτταρίνη και το άμυλο της βιομάζας διασπώνεται με ένζυμα σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε αιθανόλη μέσω ζύμωσης από έναν ζωντανό σακχαρομύκητα.

Το πρόβλημα είναι ότι η αιθανόλη περιέχει αρκετά άτομα οξυγόνου, τα οποία μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα, αυξάνουν την πτητικότητα και επιτρέπουν την απορρόφηση νερού από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η ομάδα του Δρ Ντούμεσικ ξεπέρασε τα προβλήματα αυτά μετατρέποντας τη φρουκτόζη σε 2,5-διμεθυλφουράνιο (DMF), το οποίο όγκο προς όγκο προσφέρει 40% περισσότερη ενέργεια από τη μεθανόλη. Είναι επίσης σταθερό και αδιάλυτο στο νερό.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαδικασία περιλαμβάνει τη μετατροπή της κυτταρίνης και του αμύλου σε φρουκτόζη και τελικά σε DMF με τη βοήθεια καταλυτών και διαλυτών.

Η μέθοδος θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος βιομάζας.

Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται γενικά πιο καθαρά από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, παρόλο που κι αυτά απελευθερώνουν κατά την καύση τους διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου. Η διαφορά είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα από το πετρέλαιο παραμένει στην ατμόσφαιρα, ενώ το διοξείδιο των βιοκαυσίμων απορροφάται εκ νέου από τα φυτά στις καλλιέργειες βιοκαυσίμων.

Πάντως η προώθηση των βιοκαυσίμων συναντά αντιδράσεις, καθώς η στροφή των αγροτών στη νέα αγορά έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο τιμών για ορισμένα είδη τροφίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024