Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια νέα ματιά στο σύστημα του Δία προσφέρει το New Horizons της NASA

Μια νέα ματιά στο σύστημα του Δία προσφέρει το New Horizons της NASA

Το διαστημικό σκάφος New Horizons, που εκτοξεύτηκε πέρυσι με τελικό προορισμό τη γειτονιά του Πλούτωνα, μετέδωσε εντυπωσιακές νέες εικόνες του Δία, των δακτυλίων και των φεγγαριών του. Ανάμεσά τους, το πλησιέστερο μέχρι σήμερα πορτρέτο της Μικρής Κόκκινης Κηλίδας.

36

Το διαστημικό σκάφος New Horizons, που εκτοξεύτηκε πέρυσι με τελικό προορισμό τη γειτονιά του Πλούτωνα, μετέδωσε εντυπωσιακές νέες εικόνες του Δία, των δακτυλίων και των φεγγαριών του.

Στις 28 Φεβρουαρίου το New Horizons πέρασε σε απόσταση 2,23 εκατ. χιλιομέτρων από τον Δία, προκειμένου να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο σύστημα του πλανήτη και να χρησιμοποιήσει το βαρυτικό του πεδίο σε μια μανούβρα επιτάχυνσης.

Το σκάφος, που ήταν ήδη το ταχύτερο που έχει στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα, κινείται τώρα προς τον Πλούτωνα με ταχύτητα 84.000 χλμ/ώρα.

Οι επτά κάμερες του New Horizons μετέδωσαν το πλησιέστερο μέχρι σήμερα πορτρέτο της Μικρής Κόκκινης Κηλίδας, της δεύτερης μεγαλύτερης καταιγίδας που μαίνεται στην ατμόσφαιρα του Δία. Η κηλίδα, με διάμετρο όσο το 70% της διαμέτρου της Γης, σχηματίστηκε από τη συνένωση τριών μικρότερων καταιγίδων την τελευταία δεκαετία και άρχισε να γίνεται κόκκινη πριν απόπερίπου έναν χρόνο.

Η πολύ μεγαλύτερη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα παραμένει ως σταθερό χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία εδώ και αιώνες, Οι επιστήμονες της αποστολής αναζητούν τώρα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται αυτά τα συστήματα και πώς αλλάζουν χρώματα από την περιδίνηση διαφόρων υλικών.

Στρέφοντας τα όργανά του προς την Ιώ, ένα από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία και το πιο γεωλογικά ενεργό σώμα του Ηλιακού Συστήματος, το New Horizons απαθανάτισε ποτάμια λάβας να κυλούν στην επιφάνεια, καθώς και ένα σύννεφο καπνού που υψώνεται 320 χλμ πάνω από το ηφαίστειο Τβάχσταρ.

Το σκάφος είχε επίσης τη δυνατότητα να φωτογραφίσει από διάφορες γωνίες τους αμυδρούς δακτυλίυς του Δία και να εντοπίσει μη αναμενόμενα συσσωματώματα βράχων και σκόνης, πιθανώς απομεινάρια μιας παλαιότερης πρόσκρουσης. Φωτογράφισε επίσης τους μικρούς δορυφόρους Μέτιδα και Αδράστεα να παρασύρουν τη σκόνη των δακτυλίων καθώς κινούνται σε τροχιά.

Όταν έχει πλέον απομακρυνθεί από τον Δία, το New Horizons θα τεθεί σε κατάσταση νάρκης για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι να φτάσει στον Πλούτωνα.

Το 2015 θα ξυπνήσει για να μελετήσει τονμακρινό πλανήτη και το φεγγάρι του Χάροντα για ένα πεντάμηνο, και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τα παγωμένα σώματα που φιλοξενεί η λεγόμενη ζώνη Κούιπερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024