Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου αναγνωρίστηκαν για τον διαβήτη

Νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου αναγνωρίστηκαν για τον διαβήτη

Ακόμα τρία γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ αναγνωρίστηκαν με μια από τις μεγαλύτερες γενετικές μελέτες που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, στην οποία εξετάστηκε σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα 32.000 ατόμων.

36

Ακόμα τρία γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ αναγνωρίστηκαν με μια από τις μεγαλύτερες γενετικές μελέτες που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, στην οποία εξετάστηκε σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα 32.000 ατόμων.

Τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες συνεργάστηκαν για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους την Παρασκευή στο περιοδικό Science. Η ανάλυση επιβεβαίωσε το ρόλοέξιγονιδίων που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα και αποκάλυψε τρία ακόμα ποικιλομορφίες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 10 έως 40 τοις εκατό.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ή διαβήτης των ενηλίκων, είναι μια χρόνια νόσος στην οποία ο οργανισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και προκαλούν βλάβες στα αγγεία, οι οποίες οδηγούν τελικά σε καρδιοπάθεια, τύφλωση, ακρωτηριασμό και ηπατική ανεπάρκεια.

Πολλές συνήθεις ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αποδεικνύονται εξαιρετικά περίπλοκες σε γενετικό επίπεδο. Ωστόσο, οι περισσότερες γενετικές έρευνες μέχρι σήμερα εστιάζονταν σε μεμονωμένα γονίδια.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές σάρωσαν ολόκληρο το γονιδίωμα χιλιάδων διαβητικών ατόμων αναζητώντας ποικιλομορφίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Τα ευρήματα επαληθεύτηκαν με γενετικές εξετάσεις σε υγιή άτομα -συνολικά, εξετάστηκε το DNA 32.000 ατόμων στη Βρετανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, και οι τρεις ερευνητικές ομάδες συνεργάστηκαν για την τελική επαλήθευση των συμπερασμάτων.

Ο ρόλος του ενός από τα τρία νέα γονίδια επιβεβαιώνεται επίσης από ανεξάρτητη μελέτη της ισλανδικής εταιρείας DeCode που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics.

Ο ρόλος των τριών γονιδίων παραμένει αδιευκρίνιστος, πιθανότατα όμως σχετίζεται με την έκκριση ινσουλίνης και με τη λειτουργία των β-νησιδιακών κυττάρων του παγκρέατος που την παράγουν.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει στην ανάπτυξη γενετικών τεστ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024