Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό σύστημα για τυφλούς επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο

Πειραματικό σύστημα για τυφλούς επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο

Κάμερες που συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο θα μπορούσαν στο μέλλον να αποκαθιστούν την όραση, υπόσχεται έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε πιθήκους. Το σύστημα διεγείρει μια περιοχή που μεσολαβεί στη μετάδοση σημάτων στον οπτικό φλοιό.

36

Κάμερες που συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο θα μπορούσαν στο μέλλον να αποκαθιστούν την όραση, υπόσχεται έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε πιθήκους.

Τα πειραματόζωα μπόρεσαν να «δουν» φωτεινές κουκκίδες χάρη σε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα βαθιά στον εγκέφαλο, αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Η εφαρμογή της μεθόδου στον άνθρωπο απέχει πάντως χρόνια ή και δεκαετίες.

Τα περισσότερα πειράματα για την αποκατάσταση της όρασης με ηλεκτρονικές συσκευές αφορούν εμφυτεύματα που εισάγονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού. Οι ερευνητές Τζον Πεζάρις και Κλει Ράιντ στο Χάρβαρντ αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, και να εστιαστούν σε μια περιοχή του θαλάμου στον εγκέφαλο η οποία μεσολαβεί στη μετάδοση σημάτων από τον αμφιβληστροειδή στον οπτικό φλοιό.

Ηλεκτρόδια που εμφυτεύθηκαν στον «έξω γονατώδη πυρήνα» του θαλάμου διεγείρουν απευθείας τους νευρώνες και δημιουργούν έτσι τεχνητά οπτικά ερεθίσματα.

Οι πίθηκοι του πειράματος είχαν εκπαιδευτεί να στρέφουν το βλέμμα τους προς φωτεινές κουκίδες που εμφανίζονταν σε μια οθόνη μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όταν οι ερευνητές ενεργοποιούσαν με τα ηλεκτρόδια περιοχές του έξω γονατώδους πυρήνα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του οπτικού πεδίου, τα πειραματόζωα έστρεφαν το βλέμμα προς αυτά τα σημεία, παρόλο που δεν υπήρχαν πραγματικές φωτεινές κουκκίδες.

«Δεν ξέρουμε με τι έμοιαζε, καθώς δεν δεν μπορούμε να τους ρωτήσουμε», σχολιάζει ο Δρ Πεζάρις. «Σίγουρα όμως είδαν κάτι».

Το σύστημα περιορίζεται προς το παρόν στη μία φωτεινή κουκκίδα, ωστόσο οι ερευνητές σκοπεύουν να πειραματιστούν σύντομα με οκτώ φωτεινά σημεία, ώστε να αρχίσουν να σχηματίζουν σχήματα όπως κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024