Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο είδη ο Κατάλογος της Ζωής στη Γη

Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο είδη ο Κατάλογος της Ζωής στη Γη

Μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου καταλόγου με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη ξεπέρασε το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου ειδών, με την προοπτική να φτάσει τα 1,75 εκατομμύρια είδη το 2011.

36

Μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου καταλόγου με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη ξεπέρασε το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου ειδών, με την προοπτική να φτάσει τα 1,75 εκατομμύρια είδη το 2011.

«Πολλοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι, παρά τις εργασίες δύο αιώνων από τους βιολόγους και το σημερινό παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα, δεν υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος όλων των ειδών οργανισμών στη Γη» σχολιάζει ο Τόμας Όρελ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ιδρύματος Smithsonian και ένας από τους επικεφαλής του εγχειρήματος.

Το «Ενοποιημένο Σύστημα Ταξινομικών Πληροφοριών – Κατάλογος της Ζωής» θα συμπεριλάβει όλα τα είδη που έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα, από τα ζώα και τα φυτά έως τα πρωτόζωα, τα βακτήρια και τα αρχαιοβακτήρια. Θα συμπεριλάβει επίσης τους ιούς, παρά την επιστημονική διαφωνία για το εάν πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς ή όχι.

Ο Κατάλογος της Ζωής συγκεντρώνει δεδομένα που βρίσκονταν ως σήμερα διάσπαρτα σε διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς που ειδικεύονταν σε συγκεκριμένους τομείς της Ταξινομικής. Για παράδειγμα, τα δεδομένα που αφορούν τα δίπτερα έντομα (όπως οι μύγες) διατηρούνται από το Εργαστήριο Συστηματικής Εντομολογίας του Smithsonian, ενώ τα στοιχεία για τους σκώρους των ρούχων, τις λιβελλούλες και τις αράχνες βρίσκονται σε μουσεία Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, την Ολλανδία και τη Νέα Υόρκη.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί περίπου 1,75 εκατ. είδη, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό τους στον πλανήτη -ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα βακτήρια φτάνουν τα 5 με 10 εκατ. είδη και οι μύκητες το 1,5 εκατ.

Η Ταξινομική, το επίσημο σύστημα αναγνώρισης, περιγραφής και ονοματοδοσίας των ζωντανών οργανισμών, ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λινναίο, του οποίου το όνομα εμφανίζεται δίπλα σε πολλά είδη στη νέα βάση δεδομένων.

Το όνομα κάθε είδους αποτελείται από δύο λέξεις λατινικής ή ελληνικής προέλευσης. Ο λύκος, για παράδειγμα, ονομάστηκε από τον Λινναίο το 1758 Canis lupus.

Το μεγαλύτερο τμήμα του Καταλόγου είναι σήμερα το LepIndex, που περιλαμβάνει 253.680 είδη λεπιδόπτερων -οι πεταλούδες και οι σκώροι-, ενώ το μικρότερο είναι η επιμέρους βάση δεδομένων με τα 86 είδη του κριλ, των μικροσκοπικών καρκινοειδών που υπάρχουν στους ωκεανούς σε τεράστιες ποσότητες.

Ο Κατάλογος δεν περιλαμβάνει είδη τα οποία είναι γνωστά μόνο από απολιθώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024