Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστηριώδης εξαγωνικός σχηματισμός φωτογραφήθηκε στον Κρόνο

Μυστηριώδης εξαγωνικός σχηματισμός φωτογραφήθηκε στον Κρόνο

Ένας ατμοσφαιρικός εξαγωνικός σχηματισμός που καλύπτει ολόκληρο τον βόρειο πόλο του Κρόνου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αποστολής Cassini της NASA. Το εξάγωνο παραπέμπει στις κυκλικές δίνες πάνω από τους πόλους της Γης.hspace=0

36

Ένας ατμοσφαιρικός εξαγωνικός σχηματισμός που καλύπτει ολόκληρο τον βόρειο πόλο του Κρόνου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αποστολής Cassini της NASA.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, ο εξαγωνικός σχηματισμός είχε εντοπιστεί πριν από περισσότερο από δυο δεκαετίες με τις αποστολές Voyager 1 και 2. Η διάμετρος του εξαγώνου είναι 25.000 χιλιόμετρα, σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης.

Το γεγονός ότι επανεμφανίζεται στις εικόνες του Cassini δείχνει ότι πρόκειται για σταθερό ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Ένα δεύτερο, μικρότερο και σκοτεινότερο εξάγωνο διακρίνεται μέσα στο πρώτο στις νέες εικόνες.

Δείτε το σχετικό βίντεο (αρχείο QuickTime, 4ΜΒ).

«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε άλλο πλανήτη. Μάλιστα, η πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, όπου κυριαρχούν τα κυκλικά κύματα, είναι ίσως το τελευταίο μέρος όπου θα περιμέναμε να δούμε ένα εξάπλευρο γεωμετρικό σχηματισμό» σχολιάζει ο Κέβιν Μπέινς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, υπεύθυνου για την αποστολή.

Το εξάγωνο παραπέμπει στις πολικές δίνες της Γης, κυκλικά ρεύματα αέρα που περιστρέφονται γύρω από τους πόλους. Στην περίπτωση του Κρόνου, η δίνη έχει εξαγωνικό σχήμα.

Οι νέες εικόνες του εξαγώνου, που εκτείνεται πάνω από 100 χλμ κάτω από την κορυφή των νεφών, ελήφθησαν στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, που αντιστοιχεί σε εκπομπή θερμότητας.

Οι κάμερες του σκάφους που βλέπουν στο ορατό φως δεν μπορούν να διακρίνουν τον σχηματισμό, καθώς ο βόρειος πόλος του Κρόνου έχει χειμώνα και καλύπτεται από την πολική νύχτα, διάρκειας περίπου 15 ετών. Το ξημέρωμα αναμένεται σε περίπου μια διετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024